Bijzonder, en bijzonder mooi
De magie van boeken is dat ze je naar een andere wereld meenemen. Susanna Collins is een magiër die met woorden een betoverende wereld weeft.
In 2009 kwam, zag en overwon Susanna Collins met haar debuutroman "Jonathan Strange & Mr. Norrell" over een alternatieve wereld waarin magiërs een rol spelen. Dit lijvige boek was goed voor een Hugo Award. Daarna leek ze wel van de aardbodem verdwenen. Haar nieuwe boek verschijnt op een moment dat de wereld voor velen een stuk kleiner is geworden, net als die van de hoofdpersoon van dit boek, Piranesi.
"Piranesi" gaat - voor mij - over een andere, parallelle wereld. Het is er anders, je verandert er. En eenmaal terug in de 'echte' wereld blijf je verlangen naar die andere wereld waar het leven ogenschijnlijk een stuk eenvoudiger en meer 'puur' was.
Het lijkt mij zeer toepasselijk dat "Piranesi" begint met een citaat van C.S. Lewis. Daar, en hier, liggen de verscholen deuren en paden naar een andere wereld. Susanna Collins heeft nog een paar andere referenties naar de wereld van Narnia in dit boek verstopt en dat gecombineerd met de doolhoven van gebouwen die de kunstenaar Piranesi tekende. Het resultaat is het meest bijzondere boek dat ik in tijden heb gelezen.