Cozy crime met diepgang

debibvanlouise 22 juni 2024
Nita Prose is het pseudoniem van Nita Pronovost, een Canadese auteur en boekredacteur. Haar boek 'The Maid' won verschillende grote prijzen.

Korte inhoud
Molly Gray heeft promotie gekregen in het Regency Grand Hotel. Ze is nu hoofd Hotelhuishouding en geniet van die functie. Met veel plezier schudt ze de kussens op, stofzuigt ze de tapijten en bewaart ze de geheimen van de hotelgasten. Haar rustige leventje wordt verstoord als de beroemde schrijver J.D. Grimthorpe dood neervalt in de theesalon van het hotel. Rechercheur Stark onderzoekt de zaak en zij is nu niet bepaald Molly’s beste vriendin. Heel wat geruchten gaan de ronde, want wie wil nu zo’n fantastische auteur dood? Molly blijkt de enige die het mysterie kan ontrafelen, maar daarvoor moet ze in haar verleden graven. Ze kende namelijk het slachtoffer en hij haar…

Oordeel
‘De mystery guest’ is het tweede boek rond het sympathieke personage Molly, maar is prima apart te lezen. In dit boek wordt Molly opnieuw geconfronteerd met een moord. Bijzonder aan de moordzaak is deze keer dat ze het slachtoffer persoonlijk kende, maar dat weten haar collega’s niet. Toen Molly amper tien jaar was, werkte haar oma als dienstmeid bij de Grimthorpes. Door problemen op school ging Molly mee naar het statige landhuis en leerde ze de schrijver kennen. Nita Prose gaat uitgebreid in op Molly’s tijd bij de Grimthorpes. Met behulp van keurig aangeduide flashbacks beleven we de herinneringen van Molly opnieuw. Daardoor komen we te weten hoe ze was als kind en welke karaktertrekken ze in het heden nog steeds heeft. De flashbacks zijn eveneens belangrijk om te begrijpen wie de beroemde schrijver was. Zowel op persoonlijk als op werkvlak is die verhaallijn uit het verleden dus belangrijk voor Molly.

Omdat je Molly door haar belevenissen in het verleden beter leert kennen, krijgt ze nog meer diepgang. Molly heeft een pure kijk op de mens, haar respect en trouw aan haar omgeving zijn bewonderenswaardig. Aan elk detail van Molly’s persoonlijkheid heeft Nita Prose aandacht besteed. Zo kauwt Molly twintig keer bij elke hap en veegt ze steeds haar schoenzolen schoon als ze haar appartement binnenkomt. Al die details maken van Molly een uniek personage. Hoewel veel mensen uit haar omgeving denken dat ze een sociale beperking heeft, voelt Molly heel wat emoties en probeert ze steeds het mooiste in haar medemens te zien.

Je beleeft het hele verhaal door Molly’s ogen. Het ik-perspectief maakt de inleving een stuk gemakkelijker. Molly spreekt soms subtiel de lezer aan, je voelt je als het ware ook een personage in het verhaal. Omdat Molly stilstaat bij de zaken die andere mensen niet zien, denk je met haar samen na. Eén van de mooiste quotes die Molly’s oma ook aan de lezers meegeeft is: “God, schenk me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik wel kan veranderen en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.” Zo zijn er nog andere uitdrukkingen die oma haar kleindochter meegeeft en waar wij als lezer ook iets van kunnen leren.

Naast levenswijsheden maakt Nita Prose ook een mooie link met de actualiteit. Op een ingenieuze wijze verweeft ze grensoverschrijdend gedrag met het verhaal. Ook de impact ervan gaat ze niet uit de weg. Dat maakt haar verhaal bijzonder sterk, omdat ze het hier durft over te hebben. Wat haar boek helemaal af maakt, is haar prachtige schrijfstijl. Net als Molly heeft Prose ook hier oog voor detail. Er is een leuke referentie naar de horrorfilm ‘The silence of the lambs’ én naar Molly’s verleden dankzij de bestseller van J.D. Grimthorpe, ‘The maid in the Mansion’. Het einde stelt je eveneens niet teleur: alle losse eindjes worden verklaard, je blijft met een voldaan gevoel achter. Kamermeisje Molly mag nog vele avonturen beleven.

Conclusie
4,5 sterren
‘De mystery guest’ is een vlot geschreven verhaal waarin je samen met de sympathieke Molly een moordmysterie ontrafelt. Een aanrader voor liefhebbers van cozy crime.

Meer recensies van debibvanlouise