Een boek dat je raakt tot in je ziel

debibvanlouise debibvanlouise
16 mrt 2026

Kristin Harmel studeerde journalistiek en communicatie en werkte voor onder andere People Magazine. Ze staat bekend om haar meeslepende historische fictie en hedendaagse romans. Haar nieuwste boek is 'Voor altijd bij mij'.

Korte inhoud
Parijs, 1942. Annabel Clement is een juwelendief. Ze steelt dure sieraden van de nazi’s om de opbrengst door te sluizen naar het Franse verzet. Ondanks alle risico’s stopt Annabel niet. Wanneer ze een armband, die van haar Joodse vriendin was, ziet bij de vriendin van een hooggeplaatste Duitse commandant, gaat Annabel te ver. Nu begeeft ze zich samen met haar twee dochters in de vuurlinie van de Duitsers.
Boston, 2018. Colette Marceau leeft al jaren met een trauma. De nazi’s arresteerden haar moeder en haar familie werd toen verwoest. Wanneer ze de door haar moeder gestolen armband ziet bij een tentoonstelling hoopt ze eindelijk antwoorden én gerechtigheid te vinden.

Oordeel
‘Voor altijd bij mij’ gaat meteen goed van start. In de sterke, emotionele proloog vertelt Kristin Harmel over het ontstaan van de armband die het hele verhaal een erg belangrijke rol zal spelen. Je voelt hier al mooi de waarde van het juweel en door een paar pagina’s aandacht eraan te besteden, wordt de rode draad van het boek alleen maar sterker. Vanaf het eerste hoofdstuk maken we kennis met de twee belangrijkste personages van dit boek: Annabel en Colette. Annabel is de moeder van Colette, haar hoofdstukken spelen zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, die van Colette in 2018. Door die afwisselende vertelperspectieven krijg je een erg compleet beeld van Colette, want je komt heel wat te weten over haar jeugd.

Colette is een enorm sterk uitgewerkt personage. Harmel focust zich op haar gevoelens en door de personele hij-verteller kan je je goed met haar identificeren. Door wat Colette heeft meegemaakt is ze een heel wijs personage. Je krijgt heel wat levenslessen mee, zo betekent liefde het volgende volgens de jonge Colette: “Als iets waar je je leven voor zou geven. Als iets waar je alles voor zou doen, ondanks alle tegenwerking. Als iets wat je hele leven bij je blijft.” Die quote past ook perfect bij wat Colette later zal meemaken. Verder is ze net als haar moeder een juwelendief en als lezer begrijp je echt waarom ze dat is, de gruwel van de oorlog wordt hierdoor benadrukt. Wat Colette en Annabel doen, bepaalt niet alleen hun leven, maar ook dat van hun naasten. Zo wordt de dynamiek tussen hen en de andere personages sterker en krijgt het verhaal meer diepgang.

Juwelen spelen hier zo’n belangrijke rol en Harmel weet perfect te beschrijven dat ze niet alleen een materiële betekenis hebben, maar ook voor een emotionele verbintenis kunnen zorgen. Op die manier zijn juwelen in dit verhaal de perfecte link tussen het heden en verleden. De auteur benadrukt heel erg dat de invloed van het verleden niet te ontkennen is. Dat doet ze ook als bij de scènes van Lucas en Aviva. Beiden zijn hun ouders verloren en dat schept een band. Die extra verhaallijn verweeft Harmel op een natuurlijke manier met het perspectief van Colette.

Ten slotte scoort de auteur nog met de uitwerking van de impact van de Tweede Wereldoorlog, maar het verhaal gaat over meer dan dat. Schuld, vergeving, dementie, zoeken naar jezelf, liefde en familie… heel wat thema’s passeren de revue. Het boek is niet alleen daardoor actueel, ook het feit dat Harmel het nazisme in onze huidige maatschappij durft te benoemen is een groot pluspunt. Haar schrijfstijl past perfect bij dit verhaal: helder, to the point en met oog voor detail. Sterke dialogen en intrigerende verhalende alinea’s maken van dit boek een krachtig geheel. Een hele fijne extra zijn de referenties naar de legendes over Tristan en Isolde en Robin Hood, daardoor wordt dit verhaal ook interessant op het vlak van intertekstualiteit. ‘Voor altijd bij mij’ wordt prima afgesloten, met plottwists en een waardevolle epiloog. Het heden en verleden vloeien mooi samen. Daarmee is dit boek een grote aanrader voor fans van historische fictie en mensen die nog niet vaak dit genre hebben gelezen.

Conclusie
5 sterren
‘Voor altijd bij mij’ raakt je tot in je ziel. Harmel beschrijft de emoties heel puur, waardoor je alles heel intens ervaart.

Meer recensies van debibvanlouise