Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Fijn boek met ruimte voor debat

debibvanlouise 14 juni 2024
Robinne Lee is een echte duizendpoot: ze acteert, produceert en schrijft. Haar debuut kwam uit in 2017.

Korte inhoud
Solène Marchand moet onverwacht mee met haar dochter Isabelle en haar vriendinnen naar een concert van de Britse boyband August Moon. Haar ex Daniel heeft ook een meet-and-greet geregeld met de vijf razend populaire jongens. Tijdens die ontmoeting leert Solène frontman Hayes Campbell kennen. De aantrekkingskracht tussen de twee is enorm, ook al is Hayes bijna twintig jaar jonger. Ze beginnen een affaire, maar hoelang blijft die geheim?

Oordeel
In ‘The idea of you’ word je meteen in het verhaal gedropt. Solènes ex-man Daniel kan niet mee met hun dochter naar een concert van August Moon, waardoor Solène verplicht is om in zijn plaats te gaan. Daardoor gebeurt iets wat haar hele leven zal bepalen: ze ontmoet de knappe frontman van de band, Hayes Campbell. De aantrekkingskracht is er meteen en dat is ook het begin van de relatie tussen Hayes en de bijna twintig jaar oudere Solène. Hun band lijkt in eerste instantie vooral gebaseerd op lust. Het voelt iets te normaal en te gemakkelijk als ze afspreken, zeker omdat de échte vonk tussen de twee wat lijkt te ontbreken. Daar stel je je wel even vragen bij: heb ik het moment gemist waarop ze verliefd werden?

Naarmate het verhaal vordert, groeit je geloof in hun relatie wel. Even plots als die gekomen is, voelt hun band natuurlijk aan. Ook al wordt het leeftijdsverschil enorm vaak benadrukt, toch geloof je oprecht dat Solène en Hayes in elkaar geïnteresseerd zijn. De herhaling over het grote leeftijdsverschil is voer voor discussie. Voor sommige lezers zal het storend zijn maar Lee zet je wel aan het denken. Stoor je je aan de herhaling op het vlak van taal of omwille van de inhoud? Als de man in een relatie ouder is, ervaren vandaag velen dat als normaler dan dat het omgekeerd het geval zou zijn. Robinne Lee maakt met dat idee komaf: een vrouw mag ook ouder zijn dan haar partner. Dat bepaalt liefde niet. Een groot leeftijdsverschil definieert de liefde niet.

Dankzij Lee wordt dat thema over een groot leeftijdsverschil in relaties bespreekbaar. Dat doet ze in een krachtig verhaal waar twee totaal verschillende werelden bij elkaar komen. Solène vertegenwoordigt kunstenaars die moeten vechten voor hun plaats in de maatschappij, iets dat eveneens stof tot nadenken biedt. Wat Solène denkt over hedendaagse kunst geloof je echt. Haar visie op het leven en de maatschappij wordt mooi gemixt met de leefwereld van Hayes. Lee heeft hier bijzonder geloofwaardig geschreven over hoe het eraan toegaat in de popindustrie. Wat doen de gekte en de fans met een popster? Het gaat verder dan dat, want door Hayes’ relatie met Solène weten we ook hoeveel invloed roem kan hebben op je naasten. Dat zorgt ervoor dat het verhaal behoorlijk wat diepgang krijgt, want verschillende facetten van hun relatie worden belicht door ook aandacht te besteden aan alle heisa die erbij komt kijken.

Ondanks de verschillen tussen Hayes en Solène knettert het tussen hen. Er zijn best wat spicy scènes aanwezig, maar die zijn netjes verspreid over het hele verhaal. Door de vele dialogen leer je het stel goed kennen. Je merkt dat Hayes volwassen is voor zijn leeftijd, want hij toont oprecht interesse in Solène. Op een bepaald moment voel je de echte liefde tussen hen en voor je het weet heb je hen in je hart gesloten.

De hoofdstukken in het boek zijn opgedeeld volgens de plekken waar het stel heen reist. Die structuur past bij Hayes’ leven dat vormgegeven is door zijn management. Over nog andere details heeft Lee goed nagedacht: songs van de band zijn verweven met het privéleven van Hayes en het koppel heeft vaak binnenpretjes die de lezer ook snapt. Met August Moon heeft de auteur sowieso je hart veroverd. Ze is erin geslaagd een debat over liefde te openen: jij mag bepalen van wie je houdt, ongeacht wat een ander ervan denkt.

Conclusie
4 sterren
‘The idea of you’ maakt veel gevoelens bij je los en doet je beseffen dat liefde niet evident is. Op een toegankelijke manier maakt Robinne Lee hier ruimte voor debat.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van debibvanlouise

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.