Geloofwaardig en herkenbaar verhaal

debibvanlouise 25 juni 2024
Meke Levenga schreef al eerder YA-boeken die uitgegeven werden door Clavis, waaronder 'Identiteit'. 'Voor altijd regen' is haar nieuwste boek.

Korte inhoud
Everly-Raine begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze gaat een kunstopleiding volgen in een grote stad, ver weg van huis. Alleen wonen is niet gemakkelijk, dat beseft ze al snel. Ze probeert nieuwe vrienden te maken op de universiteit en wordt zelfs leadzangeres van een band. Als ze denkt dat ze langzaamaan haar plekje begint te vinden, gaat plots alles mis. Haar droom spat uiteen. Komt er na regen echt altijd zonneschijn?

Oordeel
In ‘Voor altijd regen’ volgen we het leven van kunststudente Everly-Raine. Op de eerste pagina staat dat ons hoofdpersonage een angststoornis heeft. “Wat ze niet durft te zeggen, denken of appen, staat in de tekst in het grijs”, schrijft Levenga. Een bijzondere keuze, maar wel eentje die meteen duidelijkheid schept. Uit het gedrag en de gedachtegang van Everly-Raine is sowieso af te leiden dat ze onzeker is. Ze vindt het niet gemakkelijk om vrienden te maken en ook het studentenleven is niet wat ze had gehoopt. Everly-Raine is vaak eenzaam. Meke Levenga slaagt erin daardoor de mindere kanten van de studententijd te belichten, iets waarover niet iedereen durft te schrijven. Het verhaal van Everly-Raine zal zeker herkenbaar zijn voor veel lezers. Levenga is er absoluut in geslaagd om het op een geloofwaardige manier over het studentenleven te hebben.

Ze maakt ook angststoornissen bespreekbaar. Je voelt mee met Everly-Raine, ook al gaat de identificatie in eerste instantie iets stroever door de personele verteller. Misschien ging het verhaal nog net iets beter doordringen als er voor het ik-perspectief was gekozen. Hoewel de angststoornis van Everly-Raine relatief goed is uitgewerkt, voelt haar persoonlijkheid toch hier en daar wat gekunsteld aan. Haar onzekerheid overheerst best haar leven, maar niet altijd op studievlak. Zo worden haar uitstekende cijfers benadrukt. Ook al nam ze soms langer pauze dan nodig en was haar concentratie af en toe niet denderend, toch blijft Everly-Raine uitmuntend scoren en is ze relatief zeker van haar kennis. Dat strookt niet echt met de rest van haar karakter.

Levenga maakt het goed door de dynamiek tussen Hanne en Everly-Raine heel herkenbaar te beschrijven. Hanne heeft de onzekerheid van Everly-Raine opgemerkt en profiteert van haar goedheid. Dat is opnieuw een aspect dat deel uitmaakt van het studentenleven, maar niet vaak genoeg belicht wordt. Door de vele dialogen leer je het karakter van Hanne en de overige nevenpersonages goed kennen. Verschillende details over de kunstopleiding maken het verhaal compleet. Ook als Everly-Raine in de band zit, is er aandacht voor details (bv. muziekakkoorden).

Door het over de hobby van haar hoofdpersonage te hebben maakt Levenga duidelijk dat er meer is dan alleen blokken in je studententijd. Dat versterkt de geloofwaardigheid van het verhaal opnieuw. Het boek is vlot geschreven, Levenga heeft een fijn taalgevoel en zorgt voor mooie connecties met de titel. Ze heeft het subtiel over regen in haar verhaal (in spreekwoordelijke zin). Ook de naam van haar hoofdpersonage is een leuke link met ‘Voor altijd regen’. Het einde van het boek is mooi, het eerste jaar van Everly-Raine op de universiteit is bijna afgelopen. Toch gaat het net iets te snel, in vergelijking met de rest van het boek. Al heeft Levenga zeker haar punt gemaakt: na regen komt vaak zonneschijn. Er is altijd hoop.

Conclusie
3,5 sterren
‘Voor altijd regen’ is een vlot geschreven boek dat geen enkel taboe uit te weg gaat. Levenga heeft een geloofwaardig en herkenbaar verhaal geschreven dat je sowieso raakt.

Meer recensies van debibvanlouise