Honderd dagen

DeniseM 03 juli 2025
3.5 sterren
Het is een warme zomeravond als Amanda Sundin spoorloos verdwijnt. Een jaar later wordt haar partner Johan zwaargewond aangetroffen. Heeft iemand het op het stel voorzien? Rechercheur Maia Bohm wordt op de zaak gezet. Al snel bijt ze zich vast in de zaak en merkt ze verschillende opmerkelijke details op, die haar collega’s nog niet hebben ontdekt. De zaak is niet het enige waar Maia zich druk om maakt, haar dertienjarige zoon Tim is namelijk ernstig ziek en heeft met spoed een donorhart nodig. Het lot van haar zoon zou wel eens van de zaak af kunnen hangen... Nog vastberadener bijt Maia zich vast in de zaak, waarbij ze zich door niemand laat tegenhouden. Lukt het haar de zaak tijdig op te lossen?

Ik las Honderd dagen met de World of Thrillers boekenclub. Zelf ben ik gek op Scandinavische thrillers en was dan ook erg benieuwd wat ik van dit boek van Schepp zou vinden! Honderd dagen draait om rechercheur Maia Bohm. Ze is net verhuisd samen met haar twee kinderen na een scheiding. Tijdens haar eerste werkdag wordt ze op de zaak van Johan gezet, die zwaargewond wordt aangetroffen in zijn garage. Maia stort zich vol overgave in de zaak. Naast deze zaak, waarvan Maia vastbesloten is hem op te lossen, heeft ze thuis ook veel zorgen. Haar dertienjarige zoon Tim heeft met spoed een harttransplantatie nodig. De gezondheid van Tim gaat snel achteruit, en als zich niet snel een donor aanbiedt zal hij overlijden. De zorgen en het ziekteproces van Tim krijgen ook een prominente rol in het boek, wat deze thriller net even anders dan anders maakt. Maia wordt neergezet als een stevig personage, waarbij je veel van haar gedachtes en gevoelens meekrijgt. Ze zoekt naar de balans tussen werk en prive en haar leven als vrouw en als moeder.

Doordat de twee verhaallijnen tegelijkertijd spelen ben je als lezer zowel benieuwd of de moord opgelost gaat worden en wie de dader is en daarnaast ook hoe het met Tim af zal lopen. Beide lijnen bouwen zich op tot een spannend plot. Gedurende het boek had ik een idee wie de moord zou hebben gepleegd, maar ik bleek er toch naast te zitten.

Schepp heeft met honderd dagen een thriller neergezet die net even anders is dan andere thrillers, mede door de persoonlijke verhaallijn van Maia. Het boek leest vlot weg, wat mede wordt veroorzaakt door de korte hoofdstukken in het boek. Ik vond het een verfrissend boek om te lezen, maar zou het niet als ‘rasechte’ thriller classificeren.

Meer recensies van DeniseM