Relevant queerboek!

Deveney 17 september 2025
“In dit gezin zijn geen homoseksuelen.” Heb ik je aandacht? Mooi, want dit boek is een super relevant queerboek in verschillende opzichten.

De nacht in de Telegraph Club is een zoektocht naar identiteit, etniciteit en liefde in een omgeving met hoge verwachtingen, uitgestippelde gebaande paden en in een tijdperk met een andere tijdgeest.

In het San Francisco van 1954 worstelt de 17-jarige Chinees-Amerikaanse Lily met haar omgeving. Ze wordt aangetrokken door een club voor de queer community. Met Kath ontdekt ze daar een wereld die haar beangstigt en aantrekt. De combinatie van deportatie en opkomend communisme, maken SF geen veilige plek voor twee meisjes om verliefd te worden..

Dit boek is Winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2024 en ik begrijp het volledig. Dit verhaal kaart verschillende belangrijke onderwerpen aan: zelfontwikkeling, seksuele identiteit, migratie en vriendschap. De auteur verweeft deze onderwerpen in een boeiend, meeslepend verhaal.

Lo zoomt in op wat het inhoudt om een goed Chinees meisje te zijn door de ogen van ouders, vrienden en de Chinese gemeenschap. Dit levert een interne strijd bij de hoofdpersoon op en deze strijd is mooi en gelaagd opgebouwd. De hoofdpersoon is nieuwsgierig, ze ontdekt, deinst terug, doet zich anders voor en kan uiteindelijk alleen zichzelf zijn.

De keuze om genderidentiteit in de context van de Chinese gemeenschap in Amerika te plaatsen vind ik heel sterk. Daarnaast doen sommige scènes pijn. Het verhaal raakt namelijk ook (onterechte) schaamte en het vormen van een minderheid.

Relevant, relevant, relevant. Ik hoop dat heel veel jongeren dit boek lezen, cadeau krijgen of lenen bij de bieb.

Meer recensies van Deveney