De blijmaker
Timur zit in groep 8, het is een fijne en gezellige klas met een super meester. Net als alle kinderen kijkt Timur uit naar het schoolkamp en de musical. Voordat het zover is, heeft de klas nog veel hindernissen te nemen.
Omdat Timur het syndroom van Down heeft, volgt hij een aangepast lesprogramma. Juf Roelien haalt hem regelmatig op uit de klas. Timur kan ook slecht stilzitten en zijn mond houden. Meester Dennis weet hier fantastisch mee om te gaan en groep 8 accepteert Timur zoals hij is; anders maar gezellig!
Samen met zijn beste vriend Jasper en klasgenootjes Rick, Amber en Naomi vormt Timur de Apenclub. Hier kan hij helemaal zichzelf zijn.
Op een dag verschijnt er een nieuwe jongen in de klas. Jonas scheld Timur uit voor mongool en doet helemaal niet aardig. De sfeer in de klas wordt door zijn komst een heel stuk minder. Timur neemt zich voor zijn nieuwe klasgenoot blij te maken (hij is een echte blijmaker) met grapjes en dropveters. Maar of dit gaat lukken?
Tot overmaat van ramp krijgt meester Dennis een ongeluk en wordt hij vervangen door juf Pimpelmees; een juf die rechtstreeks uit een boek van Roald Dahl lijkt te komen. Een echte nachtmerrie-juf. Net als Jonas doet de juf helemaal niet aardig tegen Timur en groep 8. Moeten ze met deze vreselijke juf op schoolkamp? En hoe moet het met de musical?
Er zijn drie hoofdpersonen in het boek. In elk hoofdstuk staat een van de drie vrienden centraal. De manier waarop Gaby hun verhalen vertelt. past heel goed bij hun karakter. Timur neemt natuurlijk zelf het woord in zijn hoofdstukken. De gezellige kwebbel vertelt graag en veel over zijn gezin, vrienden en dagelijkse leven.
Jasper is wat verlegen en laat het vertellen liever aan Gaby over. Bij Jaspers moeder is iedereen welkom. Dus ik zie het zo voor me dat Gaby gezellig in huis aan de koffie met appeltaart (bij Jasper thuis worden alle problemen opgelost met appeltaart) gezeten heeft terwijl ze de boel aan het observeren was.
Jonas durft met niemand over zijn thuissituatie te vertellen. Dus Gaby heeft door de brievenbus en het raam moeten gluren om te zien wat er zich allemaal bij Jonas thuis afspeelt. We krijgen een goed beeld van het gezin. Helaas heeft Jonas moeder veel problemen waardoor ze niet goed voor haar twee kinderen kan zorgen.
Het boek verdient een mooi plekje in de boekenkast van groep 6, 7 en 8. In het verhaal komen thema’s naar voren die de kinderen beslist aanspreken zoals; vriendschap, pesten, verliefdheid, acceptatie en het dagelijkse leven op school. Verder is er veel aandacht voor het syndroom van Down en anders zijn. In elke klas zitten wel wat kinderen die een beetje anders zijn. In deze klas zijn dat Timur en zijn rivaal Jonas. Het is mooi dat Rasters laat zien dat achter Jonas’ brutale en boze masker eigenlijk een heel gevoelige jongen verborgen zit die al veel meegemaakt heeft in zijn jonge leven. Er zullen maar weinig groepen 8 zijn waar een kind met Down in zit, maar een Jonas zul je overal tegenkomen. Hopelijk zorgt dit boek ervoor dat klasgenoten zo’n kind beter leren begrijpen.
Dankzij uitgeverij Billy Bones kunnen kinderen naast hun Verkeers-, schoenveterstrik- en tafeldiploma nu ook een Blijmakersdiploma op school behalen. Voor ieder kind dat dit boek gelezen heeft kan de juf, meester en schoolbiebvrijwilliger een diploma aanvragen.
Wanneer de schoolbieb een beetje goed bij kas zit zouden er misschien meerdere exemplaren kunnen worden aangeschaft. In de bibliotheek kan een Blijmakersposter worden gehangen waarop ieder kind na het lezen van dit boek schrijft wat hij of zij doet om iemand blij te maken op school. Wanneer iedereen het boek gelezen heeft en de poster vol mooie blijmakers staat kan de juf of meester de Blijmakersdiploma’s uitreiken!
Gaby, ook jij bent een echte blijmaker. Ik heb genoten van de eerste tot de laatste bladzijden. Ik geef het boek vijf sterren; voor elke hoofdpersoon één! Een ster voor meester Dennis, juf Pimpelmees, Jonas, Jasper en natuurlijk Timur!