Advertentie

Chinouk Thijssen baant zich een weg naar de top van de Nederlandse YA-thrillers schrijfsters. Ze boekt succes na succes met o.a. de Truth or Dance-trilogie en standalones zoals Fataal spel en Je hebt één nieuwe volger. Daarnaast is Thijssen druk met freelance opdrachten voor uitgeverijen en is zij fervent spreker op scholen, waar zij jongeren aansteekt met haar enthousiasme voor lezen. Dé perfecte manier om haar lezers aan zich te binden. Voeg daar een aanstaande boekverfilming aan toe, en je carrière kan niet meer stuk! Geen wonder dat haar boek Je hebt één nieuwe volger is genomineerd voor de Jonge Jury.

In Gegijzeld worden Yasmine en Jason uitgenodigd voor het eindejaarsfeest in de villa van hun rijke klasgenoot Casper. Wat een geweldig feest belooft te worden, verandert al snel in een nachtmerrie wanneer er een stel oudere jongeren het huis binnenkomt en de feestende jongeren, met alle geweld van dien, gegijzeld houdt.

Met de novelle Gegijzeld laat Thijssen zien dat ze geen honderden pagina’s nodig heeft om een spannend en afgerond verhaal te schrijven. Met de korte (maar o zo spannende) verhalen-reeks van Kluitman, worden jongeren op laagdrempelige wijze overgehaald tot het lezen van een boek. En ook al zijn het maar 100 bladzijden, Thijssen trekt je er vanaf pagina 1 volledig in. Ook voor de jongeren die niet veel of graag lezen, maakt zij het lastig om het boek weg te leggen voordat het uit is.

Thijssen heeft de gave om de spanning al in de proloog hóóg op te voeren. De interesse van de lezer is meteen gewekt. Naast dat de thriller een hoog spanningsgehalte heeft, is er ook ruimte voor een volle karakterschets van de personages. Knap hoe Thijssen in zo weinig woorden de personages een eigen stem weet te geven. Respect voor het feit dat ze de klasgenoten heel divers heeft neergezet, waardoor allerlei jongeren zich kunnen herkennen.

Gegijzeld is spannend en duister. Ondanks dat je als lezer allang weet dat er iets staat te gebeuren op het feest, tóch weet Thijssen je in de greep te houden. De ontwikkelingen zijn niet mals en soms zelfs schokkend. En dat niet alleen: óók is er ruimte voor een subtiel tintje mysterie. Precies wat er nodig is om de jonge lezer constant op het puntje van zijn stoel te houden.

De lezer hangt alle 100 pagina’s aan de lippen van Thijssen en baalt naderhand dat het al zo snel uit is. Voor alle jongeren die verplicht leesvoer moeten kiezen: Lees. Dit. Boek. Thijssen houdt je gegijzeld tot het uit is!

Reacties op: De lezer hangt alle 100 pagina’s aan de lippen van Thijssen

95
Gegijzeld - Chinouk Thijssen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken