Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Liefdevol eerbetoon. Zo zo liefdevol.

Jacky van Dijk 26 oktober 2022
Wie It ends with us (eerder uitgegeven als Nooit meer) heeft gelezen, weet waar Colleen Hoover toe in staat is. It ends with us brak het hart van de lezer in 1000 stukjes. Een bitterzoet liefdesverhaal dat wereldwijd door oneindig veel lezers werd geadoreerd.

Het heftige verhaal van Lily en haar intense relatie met Ryle, dat gedomineerd werd door huiselijk geweld versus haar connectie met haar eerste ware liefde, Atlas. Elke pagina ervan was hartverscheurend. Het open einde liet ruimte voor eigen interpretatie en daar had Hoover het bij willen laten. Ware het niet dat het verhaal door BookTok zo’n overweldigend succes werd, dat fans haar smeekten om een vervolg. En zo geschiedde…

It starts with us pakt de draad op waar It ends with us eindigde. Het leven na de scheiding tussen Lily en Ryle. En het leven van Atlas. Plotseling lopen Lily en Atlas elkaar weer tegen het lijf. Dat ontwaakt direct hun bijzondere connectie met elkaar. Hoover zoomt met dit boek flink in op het verre verleden, naar het persoonlijke verhaal van hoe Atlas is opgegroeid en wat Lily’s vriendschap destijds voor hém betekent heeft. Dagboekfragmenten die de lezer zich wellicht nog herinnert uit It ends with us vormen daarin de basis. Maar ook concentreert Hoover zich op het heden: hoe Lily kampt met de naweeën van haar gewelddadige relatie. En hoe Atlas daarbinnen past samen met zijn levensomstandigheden in het heden.

Het is bewonderenswaardig hoe Hoover met It starts with us een prachtig eerbetoon heeft gegeven aan Lily en Atlas, zonder in de schaduw van het oorspronkelijke verhaal te staan. Ze blijft trouw aan alle aspecten uit It ends with us, die de basis vormen. Maar het sentiment van hoe het ooit begon met Lilly en Atlas is de échte kern van dit verhaal.

It starts with us is niet zo heftig en emotioneel als z’n voorganger, maar ondanks de iets luchtigere benadering toch evenzeer weer aangrijpend. Op z’n eigen manier heel krachtig. En liefdevol. Zo zo liefdevol. Zonder de zoetsappigheid van een lang en gelukkig einde, maar mét het meeslepende liefdesverhaal. Had It ends with us ook zonder dit vervolg gekund? Absoluut. De intensiteit van dat boek staat geheel op zichzelf. Maar met de nieuwe intrigerende verhaallijnen die niets te maken hebben met het vorige boek, en leuke nieuwe personages die hun entree doen, schijnt er op It starts with us een heel ander licht. Ziet de lezer het als een soort spin-off, eerder dan een vervolg, dan schittert dit boek op eigen benen net zo fel als z’n voorganger.

De lezer kan niets anders dan zich volledig overgeven aan dit intens mooie verhaal. Het is wederom weer een alles-uit-je-handen-laten-vallen boek om in één zitting te absorberen. Het boek is een prachtig eerbetoon aan Lily en Atlas. Een om in het hart te sluiten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jacky van Dijk

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.