Hartverwarmende verhaaltjes

Joke Zwier 29 december 2025
Kinderen hebben vaak moeite om te gaan slapen, omdat het donker om ze heen is. Er over praten en geruststellen helpt, net als het bedenken van verschillende trucjes van een nachtlampje tot glow-in-the-dark sterren op het plafond. Voorlezen is een hele mooie remedie om kleintjes af te leiden van hun angsten en zo rustig te laten gaan slapen.

De allerliefste voorleesverhalen is een prachtig vormgegeven vierkant boek met vier liefdevolle, leerzame en fantasierijke verhaaltjes die allen reeds eerder los verschenen zijn. Leuk detail is, dat twee van de vier vertellingen op rijm zijn. De vertaling is van Renate Hagenouw.

De dieren die erin voorkomen hebben een hoog knuffelgehalte en een schattige uitstraling. De cover voelt zacht aan en is uitgevoerd in een hemelsblauwe kleur met een snoezige panda in een tuinbroek die aan ballonnen hangt en naar de sterren wijst. Het drukwerk is uitgevoerd op stevig papier, wat wel zo fijn is met grijpgrage kinderhandjes. Het lettertype is groter dan standaard, wat prettig is, als er bij minder goed licht voorgelezen wordt.
Er valt veel te zien op de fraaie, vrolijke illustraties die gemaakt zijn door de Britse James Newman Gray. Deze visueel aantrekkelijke plaatjes zijn betoverend voor peuters. Alleen al het bekijken van de kleurrijke prentjes doen een kinderhart sneller kloppen. Je kunt er heel makkelijk zelf samen een extra verhaaltje bij bedenken, zoveel is er te zien. Mooie aansprekende pasteltinten worden afgewisseld met fellere kleuren.

Het zijn schattige, geruststellende, lieve en hartverwarmende vertelsels waarin duidelijk wordt dat je niet bang hoeft te zijn in het donker. Geluiden waar je bang voor bent, zijn niet meer eng als je weet van wie ze afkomstig zijn. Het maakt dat naar bed gaan in het donker niet zo beangstigend meer is.

De allerliefste voorleesverhalen is een prachtig vormgegeven boek met 4 lieve en hartverwarmende verhaaltjes die elke peuter zullen aanspreken. Voorlezen vanaf ongeveer twee jaar.
Mijn recensie verscheen eerder op Boeken-cast.
Van Rebo Productions ontving ik mijn recensie exemplaar.

Meer recensies van Joke Zwier