Zintuigen en de verbeelding worden geprikkelt
De anumoria initiatie is het eerste deel in de Segrijn en Sotalia serie van Robert Bijman. In 2024 verschijnt alweer het vijfde deel. Bijman is debiteurenadministrateur van beroep en door het lezen van The Artist's way van Julia Cameron begon hij met schrijven.
In dit verhaal maakt de lezer een boeiende reis met Tom Segrijn en Shantea Sotalia naar de onderwaterwereld van Anumoria. Het boek is opgedeeld in drie delen; deel 1 Ontdekkingen, Deel 2 Beproevingen en Deel 3 Veranderingen.
Tom en Sotalia worden op hun vijftiende door de vader van Tom, Johan meegenomen op zijn bergingsschip. Hij heeft lang op deze dag gewacht. “Eindelijk is zijn watervrees verdwenen en kunnen we hem alles vertellen.” Tom heeft geen weet van wat er in zijn ouders omgaat en waar ze heen gaan is een grote verrassing. Ze komen terecht in Anumoria, stad van haai en rog, diep in de Marianentrog, maar voordat ze er kunnen komen, ondergaan ze een lichamelijke transformatie. Op hun reis ernaar toe ontdekken ze wezens die vreemd vertrouwd zijn. Eenmaal aangekomen worden ze wegwijs gemaakt in een onwerkelijke wereld die hun met open armen omarmt, maar het ze niet makkelijk maakt. Er staan Tom en Shantea allerlei beproevingen te wachten, maar gelukkig kunnen ze elkaars gedachten horen, wat helpt dingen te accepteren. “In zee is telepathie de enige vorm van communicatie.“ Allebei zijn ze op hun eigen manier op zoek naar hun identiteit die door hun bijzondere levensvorm aan verandering onderhevig is.
In dit eerste deel wordt de onderwaterwereld langzaam opgebouwd en leren we de belangrijkste personages steeds beter kennen. Het kost tijd om de families, familieverhoudingen en de soorten te leren kennen met hun bijzondere geschiedenis. Uiterlijke kenmerken van de rondzwemmende dieren weet Bijman meesterlijk te beschrijven. Net als de personages die in het water een andere verschijning hebben dan op het land. Bijman heeft een vlotte schrijfstijl zonder moeilijke woorden, alleen zitten er soms abrupte overgangen in het verhaal. Als lezer moet je steeds de aandacht erbij houden, want een moment van onoplettendheid zorgt ervoor dat je kopje ondergaat. Bijman is een ware kunstenaar met het verzinnen van de ene na de andere plotwending en de bijbehorende spannende ontwikkelingen. Zo verweeft hij moeiteloos trouw zijn aan, wraak, teleportatie, liefde, leed en trouweloosheid in het verhaal. Met zijn enorme fantasie weet hij Tom en Shantea volop te laten evolueren en langzaam de weg in te laten slaan naar de volwassenheid. Dat gaat niet zonder slag of stoot met hun bijzondere band met het onderwaterleven. Het boek eindigt met een spannende cliffhanger waardoor je uitkijkt naar het volgende deel, De Eldurea deceptie.
De anumoria initiatie is een verhaal dat de verbeelding en zintuigen prikkelt door de meesterlijke beschrijvingen van interessante personages, dieren en gebeurtenissen .