Een zondebok is snel gevonden
De projectleider van René den Ouden is een satirische roman waarin op humoristische wijze de spot gedreven wordt met de dwaasheid binnen een grote organisatie.
Waar die dwaasheid uit bestaat, komt Jackie tijdens haar werk als projectleider voor de Hogeschool al heel snel achter.
“Georganiseerde organisaties lijken allemaal op elkaar, maar een ongeorganiseerde organisatie is altijd ongeorganiseerd op haar eigen manier.”
Dit is wat Jackie Bruin, de protagonist in een email ter afronding van haar project aan haar opdrachtgever Frank Pauw van De Hogeschool schrijft. Met deze proloog start het verhaal.
Jackie heeft de taak om te zorgen voor de vernieuwing van de digitale leer- en werkomgeving (DLWO).
Maar of haar dit gaat lukken met mensen die eindeloze discussies voeren en genderidentiteit tot een ware hetze maken?
Gaat Jackie het spoor bijster raken in de onderwijswereld, die vol bureaucratie en mensen zit, die hun problemen afschuiven op anderen?
Een zondebok is snel gevonden in een afschuifmaatschappij.
“Ze hebben daar in tien jaar tijd met SharePoint van hun digitale leer- en werkomgeving een geldverslindende digitale stad gemaakt, compleet met dichtgeslibde wegen, onbegaanbare straten en propvolle huizen.”
Het verhaal is opgedeeld in twee delen, deel 1 het precovidium (tijd voor coronapandemie) en deel 2 het covidium (tijdperk van de coronapandemie).
Tijdens het lezen van De projectleider ben ik voor mij veel onbekende (Engelse) woorden tegengekomen en zat ik regelmatig naar de betekenis te zoeken op internet.
Kantoortaal is er ook ruim in opgenomen, taal waarin ik niet eens wist dat die bestond. Weleens van woke of agile werken gehoord?
Ergens was een verklarende woordenlijst achterin wel fijn geweest.
Diverse actuele thema’s passeren de revue; angst voor reputatieschade, automatisering, hacken, racisme, sociale media die privélevens tot marketing producten maken, de overbelasting van de zorg door corona. Ja zelfs de overgang komt er in voor.
Dat René den Ouden geschiedenis en filosofie gestudeerd heeft, is goed te merken in de manier waarop hij het karakter van zijn protagonist Jackie vormgegeven heeft.
Ze is eigenzinnig en staat haar mannetje. Haar man noemt haar gekscherend Teflon vrouwtje. Jackie voert hele dialogen met haar man Mark over De Hogeschool.
Ze heeft een licht anarchistische filosofische inslag. Haar kritische en soms filosofische houding is soms lastig te begrijpen voor de werknemers van De Hogeschool.
Door het verhaal heen worden personages vergeleken met bekende/beruchte (strip) figuren zoals Charlie Brown en Harvey Weinstein.
De projectleider is een verhaal, waarbij je af en toe goed moet nadenken om te begrijpen wat er staat. Het vereist geconcentreerd lezen.