Duivelsdal is het debuut van de Zweedse Ulrika Rolfsdotter, eerste deel van de Annie Ljung-serie en een typisch Scandinavische thriller die zich afspeelt in de omgeving waarin de auteur opgegroeid is. Rolfsdotter is maatschappelijk werker en gedragstherapeut en heeft ervaring in haar werk met misbruikte en mishandelde vrouwen en dat is voelbaar in het verhaal, dat gebaseerd is op een dienstmeidenmoord in1800.

Ik mocht Duivelsdal lezen voor Vrouwenthrillers en het krijgt van mij 3 1/2 ster

Annie Ljung werkt in Stockholm als maatschappelijk-sociaal werkster en komt voor een paar dagen naar haar geboorteplaats Lockne om haar dementerende moeder te bezoeken. Al snel wordt duidelijk dat Annie zich niet op haar plaats voelt in Lockne door iets wat haar in het verleden is overkomen. Haar vroegere vriendin Heleen biedt haar een baan aan die Annie aanneemt wanneer haar nichtje Saga verdwijnt. Hierdoor besluit Annie om in Lockne te blijven en uit te zoeken wat er met haar gebeurd is, want vertrouwen in de politie heeft ze niet. Door haar werk komt Annie in aanraking met Gunnar, vader en alcoholist die zijn best doet om zijn zoon Joel en dochter Katta in toom te houden. In Lockne en omgeving vinden er inbraken plaats en komt de jeugd in aanraking met drugs. Wanneer Katta door Gunnar en Annie gevonden wordt en een overdosis drugs lijkt te hebben genomen vertrouwd Annie het niet. Zijn er verbanden tussen Saga en Katta?

Rolfsdotters stijl is vlot, beschrijvend en beklemmend, zonder moeilijke woorden. Gedurende het hele verhaal vraagt de lezer zich af wat er precies met Saga is gebeurd en dit geeft een soort onderhuidse spanning. Er gebeurt veel in het aangrijpende verhaal met korte hoofdstukken, waarin de lakse houding van de plaatselijke politie een afspiegeling is van hoe er in de omgeving met ‘problemen’ omgegaan wordt, wanneer een vrouw iets overkomt. Roddels zijn er om gelooft te worden of toch niet? De gedragingen van de personages komen niet altijd geloofwaardig over, maar dat is niet storend in het verhaal. Vanaf de eerste bladzijde leeft de lezer mee met Annie en de mensen in haar omgeving. Met Annie heeft Rolfsdotter een interessant personage in de serie gebracht die het hart op de juiste plek heeft. Ze doet er alles aan om haar nichtje te vinden, hoewel dit niet altijd realistisch overkomt. Haar introverte gedrag wordt beïnvloed door wat haar in het verleden in Lockne overkomen is en doet haar uiteindelijk inzien dat ze moet leren loslaten en een relatie een kans moet geven. In een volgend deel gaat de lezer hier vast meer over lezen. Gunnar, een korzelige man die de vleesgeworden verbittering is en is gaan drinken door de dood van zijn vrouw geeft een extra dimensie aan de vertelling. Zijn alcoholverslaving, onzekerheid en problemen komen goed over en geven stof tot nadenken, net als de beklemming die een klein dorp met zich mee kan brengen. Door de meerdere verhaallijnen wordt er extra spanning in het verhaal gebracht die door de verschillende plotwendingen oploopt richting het einde.

Duivelsdal is een thriller met een boodschap dat vrouwen kwetsbaar zijn en dat opgroeien in een kleine gemeenschap niet zonder slag of stoot gaat.

Reacties op: Thriller met een boodschap

69
Duivelsdal - Ulrika Rolfsdotter
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken