Toegankelijke Young Adult

Joke Zwier 17 juni 2025
Lieze Clerix schreef haar eerste boek, Genezer van de troon, tijdens een burn-out periode. Het is een Young Adult met een fantasy tintje waarin Fey met bijzondere gaven ons vermaken. De Limburgse had in deze episode tot de verbeelding sprekende dromen over een fee en een mysterieuze man die bij haar aan de deur klopte. Later werkte zij dit uit tot een verhaal. Al haar hele leven heeft de zeventwintig jarige debutant een passie voor lezen en literatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij als leerkracht Nederlands werkt. Haar doelstelling is in ieder geval 1 leerling per jaar aan het lezen te krijgen en het juiste boek voor deze persoon te vinden. Ze is graag creatief bezig, dol op muziek, musical en zingt en danst in een showkoor.

De Fey Dianthe leidt een eenzaam leven als genezer in een hutje aan de rand van het Schaduwwoud. Op een stormachtige avond wordt er op de deur geklopt en ontmoet ze voor het eerst een andere Fey. Deze Fey, Prins Cleon vraagt om hulp om zijn vader, de koning te genezen. Samen met hem en zijn lijfwachten vertrekt ze op een avontuurlijke reis waarin ze ontberingen leiden en overvallen worden. Eenmaal op het kasteel maakt ze kennis met de andere prinsen en lijkt haar helende gave niet te werken. Dag in dag uit trekt ze zich terug in de bibliotheek om een oplossing in de boeken te vinden. In haar werk wordt ze door intriges en jaloezie gehinderd en lijkt het alsof ze een pion is in een schaakspel.

De Genezer van de troon heeft een langzame wereldopbouw waarin de omgeving beeldend en uitgebreid beschreven wordt, net als de vijandschap tussen mens en Fey. De voelbare onderhuidse spanning neemt langzaam toe richting het einde. Er ontluiken nieuwe vriendschappen die bepaalde Fey de ogen openen voor de wereld buiten het kasteel. De personages leer je goed kennen en de onzekere Dianthe sluit je in je hart met haar lieve karakter. Zij komt in een voor haar onbekende, vijandige wereld terecht. Ze staat voor iedereen klaar en laat zich makkelijk overdonderen. Als puntje bij paaltje komt weet ze wel te handelen en zo toch over te komen als een sterke vrouwelijke Fey die opkomt voor haar patiënten.

Cleon laat goed merken wat hij van de relatie tussen mens en Fey vindt. Het is een prins met twee gezichten die ons versteld doet staan door zijn optreden. Begrip voor personages wordt langzaam opgebouwd met voelbare emoties die begrip voor hun handelswijze oproepen.

Clerix weet in het verhaal een luchtige toon te brengen met de speelse zevenjarige prins Terence die gek op Dianthe is en graag van haar zijn eerste stappen op het pad van de geneeskunde leert. Het plot kent thema’s als manipulatie, intimidatie en misleiding. De bijzondere ontknoping is er één met een plottwist die je niet aan ziet komen. Het einde doet een verwachting scheppen voor een mogelijk vervolg van deze Young Adult.

De genezer van de troon is een toegankelijk lezende Young Adult vol spanning en een mooie, gevoelige verhaallijn.
Deze recensie verscheen eerder op Boeken-cast.

Meer recensies van Joke Zwier