Familiebanden staan onder druk

Joke Zwier 15 september 2025
Alex Lake debuteerde in 2015 met After Anna, het eerste deel in de serie Anna. Het werd een Sunday Times bestseller. In 2023 verscheen dit boek in de Nederlandse vertaling met de titel Slechte moeder. Net was ze er nog is het tweede deel in deze reeks en losstaand te lezen. Voor het beter begrijpen van de personages en gebeurtenissen is het fijn om het voorgaande deel eerst te lezen. Lake brak internationaal door met Zeven dagen en heeft inmiddels meerdere succesvolle thrillers geschreven.

Een van de grootste angsten van ouders is ongetwijfeld een kind dat vermist raakt. De emoties die dit bij hen teweegbrengt zijn niet moeilijk voor te stellen. In Net was ze er nog komen deze levensecht over en een ieder uit zijn vrees rondom de vermissing op een andere manier. Het boek begint met een cursief gedrukte proloog waarin een onbekende persoon zich tot de lezer richt en over een listig plan begint. Dan begint het eigenlijke verhaal waarin Julia Miller haar vijftienjarig dochter Anna op het vliegtuig zet om haar vader Brian en stiefmoeder Willow te bezoeken. Alleen komt ze nooit de aankomsthal uit en lijkt in rook te zijn opgegaan, net als tien jaar geleden. Of haar huidige verdwijning iets met het verleden te maken heeft is op dat moment onduidelijk. De opgestartte zoektocht door de politie laat een oude bekende terugkeren, inspecteur Wynne. Ook dit keer is zij degene die het eerste spoor ontdekt na lange tijd in het duister getast te hebben.

Het verhaal wordt gelezen vanuit meerdere personages, en de wisselende perspectieven zorgen dat de verdwijning met de bijbehorende gevoelens vanuit verschillende kanten belicht wordt. Er zitten de nodige verwijzingen in naar Slechte moeder, waardoor karakters beter begrepen gaan worden. Loslaten is namelijk niet zo eenvoudig voor Julia en op het moment dat ze het doet, gaat het mis. Brian heeft aan zijn jeugd een angstcomplex overgehouden. De ouders en stiefmoeder worden tot wanhoop gedreven en neigen er toe om elkaar de schuld te geven. Door terugblikken voor de verdwijning van Anna gaan we begrijpen op wat voor manier zij gemanipuleerd is. De hoofdstukken vanuit de in eerste instantie onbekende dader roepen veel vragen op.

Vanaf het begin is er een bepaalde onderhuidse spanning door de hoofdstukken vanuit Anna. Het maakt nieuwsgierig naar deze tiener en wat zij van plan is. Alleen echt spannend is het verhaal niet, het zakt halverwege zelfs wat in door onrealistische gebeurtenissen en de vele herhalingen over hoe de ouders en stiefmoeder zich wel niet voelen. Pas vanaf driekwart van het boek komt Net was ze er nog in een stroomversnelling als er ineens heel veel achter elkaar gebeurd en de ware aard van de dader naar boven komt. Dat tieners vaak goed van vertrouwen zijn en daardoor misleiding op de loer ligt is een wijze levensles die uit dit boek gehaald kan worden.

Net was ze er nog is een voorspelbaar verhaal, waarin familiebanden onder druk staan en is zwakte tonen een ongekende kracht die levensreddend is.

Net was ze nog mocht ik lezen voor Vrouwenthrillers

Meer recensies van Joke Zwier