Verdriet als drijfveer

Joke Zwier 07 november 2025
De Belgische Pia Marie Pauwels heeft in verschillende landen gewoond. Na haar studie geschiedenis heeft ze gewerkt in de luchtvaart, een gegeven dat ze gebruikt in haar nieuwste boek Waar de wind slaapt. In 2022 debuteerde ze met Muizen in het bed, geïnspireerd op haar eigen ervaringen op het platteland in Frankrijk. Sindsdien schreef ze elk jaar wel een boek. In haar verhalen verwerkt ze realiteit, fictie en haar voorliefde voor waargebeurde mysteries. Ze combineert verschillende genres in het plot waarbij ze haar gevoel voor drama, spanning en romantiek naar hartenlust kan combineren.

In Waar de wind slaapt neemt Pauwels ons mee in de belevenis en verwerking rondom de verdwijning van vlucht MA381 die vanuit Kuala Lumpur naar Beijing vertrok, maar nooit aankwam. Hoe belangrijk is het om alles te weten, wanneer iemand het gevoel krijgt dat er iets niet klopt? Normaal gesproken word je van ontdekkingen wijzer, maar of dat ook opgaat voor Franky Avonds, de protagonist in het boek is nog te bezien. Het verhaal wordt vanuit haar verteld, wat haar gevoelens versterkt. Ze is net een pitbull die vasthoudt aan haar prooi en niet loslaat voordat ze haar doel bereikt heeft: weten wat er met vlucht MA318 gebeurd is. Ze komt voor meerdere uitdagingen te staan die ze dapper het hoofd biedt. Pauwels weet naadloos hoop, wantrouwen, vertrouwen en veerkracht te verbinden. De emoties van Franky komen rauw binnen. Ze wordt innerlijk verscheurd door het niet weten wat er met haar geliefde, de piloot van MA318 gebeurd is. Haar gevoelens dat er iets niet klopt, worden versterkt door desinformatie en de gebrekkige informatieverstrekking rondom de vlucht.

'Het voelt alsof de waarheid doelbewust wordt begraven onder lagen van informatie die slechts mondjesmaat worden vrijgegeven.'

Het versterkt haar gevoel om zelf een onderzoek in te stellen. Naarmate ze meer puzzelstukjes ontdekt, komen er weer nieuwe bij die vragen oproepen. De zoektocht naar Jack en de waarheid aangaande de verdwijning van het vliegtuig lopen als een rode draad door het verhaal. De spanning loopt steeds verder op naarmate er meer ontdekt wordt door Franky, een vrouw die het durft op te nemen tegen een onbekende vijand.

Pauwels heeft een vlotte schrijfstijl met oog voor detail. Elke plotwending voegt weer een laagje toe aan dit bijzondere verhaal waarin internationale belangen boven de waarheid staan en gestrooid wordt met leugens. Deze meeslepende misdaadroman laat actuele feiten tot leven komen die in het tijdperk waarin we leven zomaar zouden kunnen gebeuren. Het is een boek dat best weleens verfilmd zou kunnen worden. Het verhaal is losjes gebaseerd op het in 2014 van de radar verdwenen vlucht MH370, waarvan alleen wat brokstukken zijn terug gevonden. Het is een van de grootste luchtvaartmysteries. Het leverde wel een scherpere controle op in de luchtvaart. Op het eind van het boek, in een nabeschouwing, noemt auteur haar bronnen waar zij haar informatie heeft gevonden.

Waar de wind slaapt is een uniek verhaal waarin verdriet de drijfveer is om misstanden aan de kaak te stellen en complottheorieën te ontmaskeren.
Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.

Meer recensies van Joke Zwier

Dé grote hit uit Frankrijk en de start van een serie met een duale tijdlijn. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.