Advertentie

De pasgetrouwde Amerikaanse Margaret en Patrick zijn verhuisd naar Nairobi, Kenia, waar Patrick als dokter in een ziekenhuis werkzaam is. Margaret, die fotografe is, heeft nog geen baan gevonden en vult haar dagen met het fotograferen van de omgeving. Margaret heeft moeite om zich aan te passen aan het leven in Kenia. De warmte, de armoede, de corruptie, wijze waarop de blanke expats omgaan met het zwarte personeel en het feit dat ze zelf geen werk heeft, zorgt er voor dat ze zich niet thuis in deze nieuwe omgeving. Haar liefde voor Patrick is hetgeen haar op de been houdt. Op uitnodiging van Britse vrienden gaan ze samen met hen Mount Kenya beklimmen. Als ze bijna bij de top zijn, vindt er een gruwelijk incident plaats wat enorme gevolgen heeft voor het leven van Margaret en voor het huwelijk van Margaret en Patrick.
Het boek begint vanaf het moment dat Margaret en Patrick 3 maanden in Nairobi wonen tot en met een jaar na het incident. Het is verdeelt in 3 delen. Deze delen zijn onderverdeeld in hoofdstukken. Het eerste deel gaat over liefde, onzekerheid en schuldgevoel. Het tweede deel gaat over verandering binnen een relatie en verandering door groei als mens. In het afsluitende derde deel zien we toenadering en afsluiting als voornaamste elementen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Margaret. Hoe ze haar leven in Kenia ervaart, voor het incident en na het incident. Hoe ze haar huwelijk ziet veranderen en welke gevolgen dit voor haar gevoelsleven heeft. Al lezend zie je Margaret als mens groeien vooral nadat ze werk heeft gevonden als fotografe voor een krant. Aan het eind van het boek heeft ze haar leven in Kenya omarmt ondanks de vele problemen die ze ervaren heeft. Om haar huwelijk een nieuwe impuls te geven en om het moeilijke jaar na het incident op een goede wijze te kunnen afsluiten, neemt ze met Patrick het besluit om een nieuwe tocht in te plannen. Maar of dit het gewenste resultaat heeft? Dat is aan de lezer zelf om te beslissen daar het boek een open einde heeft.
Het is jammer dat een aantal verhaallijnen in het boek niet verder worden uitgewerkt. Zo heeft het boek niet alleen een open einde maar ook een aantal open verhaallijnen.
Anita Shreve heeft een aantal jaren in Nairobi gewoond. Dit verhaal is gebaseerd op een ervaring die ze heeft opgedaan tijdens het beklimmen van Mount Kenya met haar toenmalige echtgenoot en vrienden (bron Wikipedia).


Reacties op: Wie heeft er nu echt schuld?

1
A Change in Altitude - Anita Shreve
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker