Advertentie

Als Vera ’s nachts het slechte nieuws ontvangt van haar man Walter, dat hij al geruime tijd vreemd gaat, neemt ze zich voor dat ze zich niet in een slachtofferrol zal laten duwen en daarom gaat ze de volgende ochtend gelijk tot actie over.

Denkend volledig in controle te zijn, blijkt in de loop van de dag dat haar leven steeds verder afbrokkelt. Bang om haar huis en haar bezittingen te verliezen, heeft ze een afspraak gemaakt bij haar advocaat. Ze dwingt haar volwassen zoon in het huis te blijven, zodat hij er voor kan zorgen dat Walter niet binnen komt.

Niet ver van haar woning, terwijl ze in haar auto zit te wachten tijdens een file, ziet ze een vliegtuig recht op zich afkomen…

Heldere Hemel van Tom Lanoye is een novelle gebaseerd op een ware gebeurtenis: het neerstorten van een onbemande MIG op een huis in Kooigem bij Kortijk op 04-07-89. Heldere Hemel is het boekenweekgeschenk van 2012 met het thema “vriendschap en andere ongemakken”. Het thema vriendschap komt terug in het hoofdstuk van de piloot Andrej Volonski, het verwijst ook naar de vriendschap tussen Walter en Vera aan het begin van hun relatie. Het bedrog en het verdriet verwijst naar “de andere ongemakken”.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven zoals bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de piloot Andrej Volkonski of vanuit het perspectief van Chief of Staff Rogers van het militaire commandocentrum van de Navo , afgewisseld met hoofdstukken waarin vanuit het perspectief van Vera verteld wordt. Bij ieder hoofdstuk staat het aantal kilometers vermeld van de plaats waar de MIG zal neerstorten.

Door dit wisselen van perspectieven ontstaat een prettig te lezen verhaal waarbij je als lezer dan wel weet wat er staat te gebeuren maar desondanks net zo verbijsterd bent als Vera.

Reacties op: Door wisselende perspectieven prettig leesbaar

121
Heldere hemel - Tom Lanoye
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker