Cinderella is dead?!?
“We are all trapped here, our stories already written.”
Ik lees de laatste tijd zoveel sprookjes achtige boeken. Eigenlijk zou ik een keer wat anders moeten lezen. Cinderella is ook niet mijn favoriete sprookje, maar toch ben ik zo nieuwsgierig naar dit boek. Geen idee waarom, maar ik had echt zoveel zin om dit boek te lezen. Ik vond het eigenlijk ook wel een keer fijn om een fantasy/sci fi te lezen, die niet direct deel uit maakte van een serie. De eerste regel had me ook direct te pakken en zorgde ervoor dat ik wou verder lezen. Misschien was het wel de mooie omslag, die er voor zorgde dat ik dit boek zo graag wou lezen.
Jammer genoeg is dat gevoel niet het hele boek door gebleven. Ik heb zo’n gevoel dat ik meer van dit boek zou hebben genoten als ik jonger was geweest. Ik heb zelfs overwogen om te stoppen met dit boek. Maar op de een of andere manier heb ik het gehaald tot het einde. Ik heb heel lang zitten wachten tot er iets zou gebeuren en toen dat eenmaal gebeurde, wou ik ook weten hoe het afliep.
Naar het einde toe begon ik ook steeds sneller te lezen. Het einde was nogal chaotisch, net als de rest van het boek. Ik snapte niet helemaal wat er gebeurde, maar het was interessant en heeft me toch weten te verrassen. Sophia’s speech op het einde is waarschijnlijk ook mijn favoriete deel.
Er waren best veel elementen in dit boek dat ik niet zo goed vond. Hier en daar was het erg herhalend en voor de voorspelbaar, maar ik denk dat mijn grootste probleem had te maken met de wereld.
Dit boek kent niet een typische fantasy wereld. Het is eigenlijk meer een dystopian wereld met wat magie er in. Heel anders dan je misschien zou verwachten. Het bekende verhaal van Cinderella is ook een belangrijk element in dit boek. Het verhaal bepaald eigenlijk het hele leven van de vrouwen. Waar ook direct mijn grote probleem met deze wereld mee begint. Vrouwen moeten zich zo aanpassen aan Cinderella en haar verhaal. De wereld staat helemaal in het teken van mannen. Vrouwen kunnen eigenlijk niks zeggen, hebben geen ruimte om zichzelf te zijn. Ze zijn volledig ondergeschikt aan de man. Er is sowieso weinig ruimte voor zelfontwikkeling en eigen keuze. En ik snap dat dat de hele basis van dit verhaal is en ik snap wat het boek wil zeggen en dat het echt oneerlijk is. Ik snap ook dat het belangrijk is dat je niet alleen toe kijkt terwijl er iets ergs gebeurt, of je er nu bij hoort of niet. Maar het wordt gewoon zo ontzettend erg benadrukt. Op een gegeven moment weet je wel dat de wereld oneerlijk is, dat Sophia weinig keuze heeft, dat de koning echt verschrikkelijk is. Voor mij was het te veel. Het voelt alsof dat het enige is waar het boek om draait, terwijl er zoveel meer is. Het valt steeds weer in herhaling, moet steeds weer aantonen hoe oneerlijk het is.
Ook was ik niet zo gecharmeerd van de personages als ik graag zou willen. De personages voelde erg eentonig en oppervlakkig aan. Ze hadden maar een paar eigenschappen, die er toe deden en die steeds weer opnieuw terug kwamen. Ik hou heel erg van personages boeken en er had gewoon zoveel meer met de personages gekund. Ik werd er ook helemaal gek van dat er steeds werd gezegd dat Sophie anders is dan anderen en dat ze niks kan veranderen.
Sommige personages waren er ook echt alleen om andere personages beter te laten uitkomen. Ook wist je direct wat er zou gebeuren zodra Sophia en Constance elkaar zouden ontmoeten. Ik ben nogal dol op romance in boeken, maar van deze was ik nog niet zo gecharmeerd. Er zat geen enkele spanning in, waar ik juist van hou.
Amina was mijn favoriete personage. Haar verhaal was ook het interessants en met haar komt ook de magie.
Terwijl ik dit schrijf, denk ik wel even van dat het wel lijkt alsof ik dit boek slecht wil vinden. Maar dat is echt niet zo. Het verhaal heeft zeker zijn problemen en elementen waar ik gewoon echt niet van hou, maar het heeft ook goede elementen. Anders had ik hem nu ook echt niet uit gehad. Het concept en hoe het Cinderella verhaal is verandert, de goede fee, die vond ik echt goed en origineel. Wat de schrijfster met haar verhaal wou bereiken is ook zeker goed en mag ook echt besproken worden. Er had alleen zoveel meer mee gedaan kunnen worden.