Duurzame helden gezocht

Lizzzy Lizzzy
28 mrt 2020

Voor Uitgeverij Boekerij mocht ik dit boek lezen en recenseren.
Eerst had ik mijn twijfels bij de titel, gidsje klinkt zo denigrerend. ‘De goede gids’ was pakkender geweest (als in ‘de gouden gids’), maar al gauw werd me duidelijk waarom het boek deze titel niet heeft gekregen. Toen ik ging zoeken op ‘de goede gids’, kwam ik namelijk uit op een website met allemaal eerlijke en duurzame producten (hoe passend). Deze titel was dus al vergeven. Ook blijkt er al een editie voor volwassenen te zijn met de titel ‘dit is een goede gids’. De jeugdeditie hiervan heb ik nu in mijn handen met de passende titel ‘dit is een goed gidsje’. Cirkel weer rond en mijn mening en argumenten direct weggemaaid. Heerlijk als alle radertjes zo in elkaar schuiven.

Gelijk al onder de indruk van de mooie vormgeving. Titel is in dikke zwarte letters erin gestanst en mooie blauwtinten sieren de voorkant. Het bijtje voorop is gemaakt van papier. Wanneer ik voor de eerste keer door het boek blader, zie ik dat alle afbeeldingen in het boek gemaakt zijn van papier. Wat leuk gedaan! Dit maakt het echt een mooi kloppend geheel, het oog wil ook wat. Zeker als je voor de jeugd schrijft.
En voor de jeugd schrijven dat kan Marieke Eyskoot zeker. Al bij de inleiding valt het directe en activerende taalgebruik mij op. Ook worden lastige begrippen gelijk toegelicht, maar zonder denigrerend over te komen. Erg luchtig en direct geschreven.

Het boek staat vol met tips, activiteiten, stukjes achtergrondinformatie voor de nodige argumentatie als puber en interviews met diverse BN’ers. Ook staat de schrijfster stil bij de innerlijke wereld van de puber, zelfvertrouwen, respect voor iedereen en liefde voor jezelf en de wereld. Ik ben erg enthousiast over dit boek en zal hem zeker met mijn bovenbouwgroep gaan delen.

Laten we samen in actie komen voor een betere wereld!

Meer recensies van Lizzzy