Boerenleven voor even?

Lizzzy Lizzzy
24 mrt 2021

Haar debuut ‘Op het verkeerde moment’ heb ik met veel plezier gelezen. Dit tweede exemplaar met het genre polderthriller sprak mij dan ook gelijk aan.
Ik was erg benieuwd wat voor louche zaken zich allemaal afspelen in en rondom de afgelegen boerderijen. De ideale plek om van alles te verbergen lijkt me…

Noor zet alles opzij om haar familie in nood te gaan helpen in de Achterhoek. Dit terwijl ze samen nou niet bepaald een gezellige boeren achtergrond delen. Hierdoor was ik erg begaan met Noor. Hoe lang gaat ze dit volhouden? Er moet een moment komen waarbij ze bezwijkt aan de druk die van alle kanten op haar afkomt. Welke keuzes maakt ze dan?
Toch sprak de moeder van Noor mij nog meer aan dan Noor zelf. Intrigerend en enorm onvoorspelbaar. Wat schuilt er achter dit gedrag? Haar uitspattingen gaven sjeu aan het verhaal.
De karakters evolueren verder niet erg sterk. Noor zelf groeit enigszins, waarbij ze zich langzaam bewust wordt waar haar prioriteiten liggen. Ze maakt een hoop ellende mee, waar ze krachtig mee omgaat.
Het verhaal leest vlot, door de relatief korte hoofdstukken.
De afwisseling tussen het perspectief vanuit vader en Noor maken het verhaal compleet. Ik weet nog niet zo goed wat ik ervan vind dat de hoofdstukken van vader helemaal schuingedrukt zijn.
Heleen Smit schrijft erg helder en legt ongemerkt veel uit over het runnen van een boerenbedrijf. Dit doet ze op een prettige manier. De spannende passages hebben een mooie opbouw en er blijft van alles op de achtergrond broeien. Tot pagina 63 vind ik het verhaal enigszins voorspelbaar, maar voorbij de helft kwamen er wat wendingen die ik niet voorzien had!

Dit boek draagt met recht de naam 'polderthriller'. Door het thrillergenre te verweven met het nuchtere boerenleven, was het voor mij een uniek verhaal. De sterke vrouw in de hoofdrol is niets nieuws, maar de setting en de familie-perikelen maakte het vernieuwend.

Wanneer er een derde thriller zal verschijnen, dan ga ik die ook zeker lezen.

Meer recensies van Lizzzy