Marieke Scheers Hebban Recensent

De Amerikaanse auteur Courtney Walsh is schrijfster van christelijke romans en non-fictie boeken. Daarnaast is ze acteur en theaterregisseur. De roman Kijk omhoog (2020) is de eerste van de serie rondom Harbor Pointe met de oorspronkelijke titel Just Look Up (2017), vertaald naar het Nederlands door Robert van Boheemen.

In Kijk omhoog maken we kennis met Lane Kelley. Ze woont in Chicago met haar hondje Otis en is een workaholic. Ze is ontzettend talentvol in haar werk als interieurarchitect en staat op het punt om een grote nieuwe klant binnen te halen en promotie te maken. Maar door een telefoontje van haar familie moet ze direct alles uit haar handen laten vallen en terugkeren naar Harbor Pointe, de plek die ze achter zich heeft gelaten om nooit terug te keren.

In Harbor Pointe is oorlogsveteraan Ryan een vriendelijke ondernemer die het toerisme weer wil aanwakkeren door het opknappen van een serie vakantiewoningen. Zijn jeugd was moeilijk met een vader als alcoholist, maar hij had geluk, want de familie Kelley nam de verantwoordelijkheid voor hem en zijn zusje Hailey op zich, en zo zijn ze goed terechtgekomen. Ryan voelt zich nog altijd verantwoordelijk voor zijn vader en verzwijgt iets groots om hem te beschermen.

Kijk omhoog is een typische feelgoodroman en helaas weinig verrassend. De jonge Lane was dik en onzeker en werd verraden door haar eigen zus. Ze nam de radicale beslissing om alles achter zich te laten, naar Chicago te verhuizen en haar leven compleet om te gooien. Nu, na de terugkeer naar haar familie en haar geboorteplaats, moet ze haar verleden en heden onder ogen zien en dat gaat niet zonder slag of stoot. En dan is er ook nog jeugdvriend Ryan, die meer met haar gevoelens doet dan ze zou willen. Het is een vrij standaard verhaal over liefde en familie, over verraad, vertrouwen en vergeving en het kiezen van de juiste weg voor de toekomst. Daarbij helpt het geloof en het vertrouwen in God, dat als een rode draad door het boek loopt zonder dat het een boventoon voert.

Het is vooral het verhaal van Lane en Ryan en hun worstelingen met heden en verleden dat in dit boek centraal staat. Daarbij komen er wel andere heftige thema's voorbij zoals alcoholisme en mishandeling, maar die worden in de zijlijnen genoemd en zijn onderdeel van personages die een bijrol spelen. Lane en Ryan leren we goed kennen, het zijn sterk uitgewerkte en sympathieke personages. De rest van de familie en vrienden zijn ter ondersteuning van het verhaal. Af en toe wordt er wel een toespeling op gemaakt dat er meer in zit, maar dat krijgt jammer genoeg geen vervolg.

Walsh heeft een heerlijke manier van schrijven. Zoals eerder genoemd, weet ze de hoofdpersonages goed uit te werken en dat doet ze ook met de omgeving waarin zij zich bevinden. De werkomgeving van Lane in Chicago, haar weinigzeggende appartement tegenover de geweldig natuur van Harbor Pointe en de dromerige vakantiehuisjes. Het is daardoor een soepel lopend verhaal dat ontspannend leest en geeft zowel een gevoel van op vakantie zijn, als een gevoel van thuiskomen. Helaas heeft het boek ook wat minpunten en die hebben te maken met verhaallijnen die onvoldoende worden uitgewerkt. Zo krijgt Lane te maken met verraad op haar werk, maar ze stelt geen vragen en neemt haar verlies. Het krijgt ook verder geen vervolg meer en dat is erg jammer. Een pittige confrontatie was dit boek ten goede gekomen, het is allemaal nogal braaf.

Kijk omhoog is een fijne en moderne feelgoodroman met leuke en goed uitgewerkte hoofdpersonages en een prachtige setting. Helaas is het verhaal weinig verrassend en zie je als lezer alles ruim van tevoren aankomen. Toch is het een vlot leesbaar verhaal waarin Lane een mooie groei doormaakt, waarbij ze afrekent met haar kwelgeesten en kiest voor zichzelf, en het boek met een happy end wordt afgerond.

Reacties op: Moderne christelijke roman, maar weinig verrassend

96
Kijk omhoog - Courtney Walsh
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken