Marieke Scheers Hebban Recensent

Zij die vecht (2020) is het derde deel van de New Adult 'Lost Acre'-serie van Roni Loren. De vertaling is van Femke de Moor, de oorspronkelijk titel is The One You Fight For (2019).

In Zij die vecht staat forensisch psycholoog Taryn Landry centraal. Ook zij is een overlevende van de schietpartij op Long Acre High, maar haar zusje Nia werd slachtoffer van schutter Joseph Miller. Taryn heeft door schuldgevoel en een overbezorgde moeder Long Acre nooit verlaten en heeft zich compleet gestort op onderzoek naar sociopaten. Ze heeft een programma ontwikkeld dat scholen kunnen gebruiken om voortijdig signalen op te pikken bij labiele scholieren, waardoor schoolschietpartijen kunnen worden voorkomen. Tien jaar onderzoek ging eraan vooraf en nu het zover is, willen de scholen liever beveiligers dan een 'onzichtbaar' programma implementeren. Voor Taryn is de schok groot, maar ze geeft niet op.

Shawn Miller is 'de broer van'. Ooit was hij een getalenteerd sporter en was klaar om naar de Olympische Spelen te gaan. Door de actie van zijn broer is dat er nooit van gekomen. Het maakte hem kwaad en als hij in de nasleep van de gebeurtenissen zelf een verslaggever mishandelt, is de publieke opinie keihard: zo broer, zo broer. Hij verandert zijn naam en verlaat Austin om nooit terug te keren. Maar wanneer zijn beste vriend Rivers hulp nodig heeft bij het opzetten van een sportschool, Gym Xtreme, keert hij toch terug.

Loren brengt in haar derde boek over Long Acre twee bijzondere personages samen die beiden hebben moeten leren leven met een enorm verlies, en combineert dat met thema's als schuld en vergeving. Waar Taryn zich stortte op haar studie om te overleven, was het voor Shawn een leven met een schuldgevoel waar hij voor wegliep. Uitgerekend deze twee personages ontmoeten elkaar nu en de aantrekkingskracht is niet te missen. Taryn heeft eerst geen idee wie hij is, maar Shawn wil zijn ware identiteit niet voor haar verzwijgen. Verrassend genoeg neemt ze hem niets kwalijk en ze groeien steeds meer naar elkaar toe.

Net als in de vorige delen worden de personages uitgebreid geïntroduceerd. Het zorgt ervoor dat je je als lezer goed kunt inleven in het doen en denken van deze mensen. Het is duidelijk dat het samenzijn van Taryn en Shaw een gecompliceerde relatie oplevert waarvan niemand mag weten dat die er is. De lange introductie haalt echter de vaart uit het verhaal. Pas halverwege begint de aantrekkingskracht tussen Taryn en Shaw te spetteren, waarna de gebruikelijk seksscènes – zoals passend is in een New Adult-roman – hun opwachting maken en het verhaal begint te lopen.

Helaas zijn er bij de vertaling van deze roman een paar vreemde keuzes gemaakt. Dat is terug te vinden in de steamy scènes waar de diversiteit van woorden om de seks te beschrijven ongemakkelijk en soms plat overkomt. Maar ook de keuze voor 'gozer' in plaats van man en letterlijke vertalingen als 'Hoe de hel' en 'Ik denk dat jouw plan soort van zuigt', zijn storende elementen in het verhaal. Gelukkig is het overgrote deel wel goed en zijn er mooie quotes te vinden.

'Een avond. Twee mensen met geweren. Het geweld van dat ene moment in tijd uitgerekt als barsten in glas – altijd splinterend, verder uitreikend, en dat raakte levens op manieren waar niemand, behalve de mensen die erdoor geraakt werden, ooit over nadacht.'

De tweede helft van het boek met aansluitend de epiloog is sterk en goed geschreven. De problemen rondom Shaw en Taryn komen tot een hoogtepunt wanneer hun relatie bekend wordt en de media zich erop stort. Het einde is niet heel verrassend, maar weet wel te raken en rondt dit deel mooi af.

Zij die vecht is een emotioneel derde deel over schuldgevoel en vergeving, waarin de vriendschap tussen de hoofdpersonages Rebecca, Liv, Kincaid en Taryn een grote rol speelt. Voor het vierde en laatste deel in de 'Long Acre'-serie, Hij die vasthoudt, staat Kincaid klaar om te gaan schitteren.

Reacties op: Onmogelijke relatie

42
Zij die vecht - Roni Loren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken