Advertentie

Dorothea Tanning schilderde surrealistische werken. Haar enige boek, De Kloof, is ook een surrealistisch schilderij.

Raoul Meridian woont samen met het zevenjarige meisje Destina en haar overgrootmoeder aan de rand van de woestijn. Vlakbij het huis is een canyon waar Destina ’s nachts haar “ vriend” ontmoet. Meridian leeft voor zijn seksuele experimenten. Het lijkt alsof hij de vrouwen die zijn huis bezoeken volledig in zijn macht heeft. De sfeer in het boek is geheimzinnig, vervreemdend en angstaanjagend. De gasten voor het weekend lijken op slag te veranderen zodra zij het huis betreden. Zij realiseren zich opeens dat zij het leven dat zij leven, niet de moeite waard vinden en gaan op zoek naar hun dromen. Soms met fatale gevolgen. Nadine zoekt verlossing in de natuur, in dit geval in de woestijn, Albert bij het kind Destina, Nelly bij haar werkgever, Destina bij haar “ vriend”.

Aan het eind van het boek heeft Destina haar droom niet meer nodig: een stukje droom dat van de rots van haar wezen was afgebroken.

De gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat ze uit die droomwereld kon stappen. Vanaf dat moment is haar doosje met schatten niets meer waard en is de leeuw verdwenen. Samen met haar overgrootmoeder kan ze aan een nieuw leven beginnen op een andere plek

Reacties op: Dromen of nachtmerries?

8
De kloof - Dorothea Tanning
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker