Een ultimatum dat alles verandert.
Soms krijg je een boek in handen waarvan je merkt dat de auteur er echt in gelooft. “Eerste graad” is zo’n boek. Paul Hassels Mönning wilde dolgraag dat ik dit zou lezen, en na het omslaan van de eerste hoofdstukken snapte ik waarom.
Het verhaal draait om Peter van der Sloot, een succesvolle en invloedrijke zakenman die midden in een allesbepalende overname zit. Zijn strak geregisseerde leven krijgt een flinke dreun wanneer hij een anonieme brief ontvangt met een onheilspellend ultimatum. Hij krijgt zeven dagen om zijn fabriek te sluiten. Een ingrijpende beslissing. En als hij niet luistert, volgen er gevolgen die steeds persoonlijker worden. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn gezin.
Wat dit boek sterk maakt, is de spanning die langzaam maar onafwendbaar wordt opgebouwd. Het perspectief wisselt tussen Peter en een mysterieuze figuur die A. genoemd wordt. Lange tijd blijft het gissen wie deze persoon is en wat zijn ware motieven zijn, en dat werkt prettig. De dreiging hangt constant in de lucht en wordt steeds beklemmender naarmate de deadline dichterbij komt.
Hassels Mönning neemt daarnaast ruim de tijd om actuele maatschappelijke thema’s te verweven in het verhaal. De impact van zware industrie op het milieu, morele verantwoordelijkheid en de vraag hoe ver je kunt gaan voor macht en winst spelen een grote rol. Dat maakt Eerste graad meer dan alleen een spannende thriller; het zet je ook aan het denken.
De schrijfstijl is niet altijd eenvoudig, maar leest wel goed. Paul schrijft filmisch, waardoor scènes scherp voor je verschijnen en je gemakkelijk in het verhaal wordt gezogen. Soms vraagt het wat concentratie, maar daar krijg je een spannend en intens verhaal voor terug.
Al met al is Eerste graad een psychologische thriller met actuele thema’s, spanning en diepgang. Geen luchtige read, maar wel eentje die blijft hangen.