Fijne feelgood vol warme een lekkere kazen.
Alleen de cover maakt al dat je dit winterse boek wil oppakken en in een hoekje wil gaan zitten lezen. Knus, vrolijk, heerlijk Engels én vol liefde. Het is echt zo’n healing fiction; een roman die je langzaam laat meesmelten in een bijzonder mooi verhaal.
We volgen Anna, die na een flinke emotionele klap haar sprankel kwijt is. Haar impulsieve beslissing om een kaaswinkeltje in het charmante Blissworth over te nemen, voelt als een sprong in het diepe. Maar is dit wel verstandig en zal ze dit kunnen? In Blissworth ontmoet ze nieuwe vrienden, een handvol eigenwijze dorpsgeheimen én… een nogal temperamentvolle fazant genaamd Henry, die voor de nodige komische chaos zorgt.
Elli van Boxem schrijft zo beeldend dat je het gevoel hebt alsof je zelf door het dorp wandelt, een scone in de ene hand en een plak cheddar in de andere. De warmte van de gemeenschap, de kneuterige Britsheid en de zachte humor maken dit boek een écht wintercomfortverhaal.
Wat ik vooral mooi vond, is Anna’s persoonlijke reis. Ze begint onzeker en zoekend, maar gaandeweg zie je haar sterker worden. Ze gaat geloven in haar eigen kracht en in de liefde natuurlijk.
De dagboeken die ze op zolder vindt, brengen een verrassende extra laag aan het verhaal. Het mysterie rondom de vorige eigenaresse Julia geeft het boek precies lekker veel extra diepgang waardoor het nog interessanter is om te lezen.
En dan is er Jacob. Samen met Anna duikt hij in het verleden van de kaaswinkel, en dat levert mooie, ontroerende en soms grappige momenten op.
Say Cheese! is een warme winterdeken van een boek: troostrijk, liefdevol en met een fijne balans tussen feelgood, mysterie en emotionele groei. Perfect voor lezers die houden een fijne healing fiction op het engelse platteland.