Mysterieus en boeiend

readwithjanine readwithjanine
17 mrt 2026

3.75 sterren

In Tussen Vuur en Regen volgen we Saelin en Ferian, twee tortelduifjes die samenleven in Aralem. Tijdens de grote jaarmarkt keert plots de lang verdwenen Elementa-magie terug, waardoor alles op scherp komt te staan. Wanneer vervolgens vijanden uit het Aidokan-rijk binnenvallen en jongeren ontvoeren (waaronder Ferian), zet Saelin alles op alles om hem te redden.

Wat een unieke fantasywereld! Ik heb enorm genoten van de setting en alles wat daarbij kwam kijken. Jade schrijft levendig en beeldend, waardoor het voelde alsof ik zelf door deze wereld liep. Ik kon de mist bijna voelen.

Tijdens het lezen noteerde ik: “Mysterie: wat is er gebeurd, hoe zit het precies?” En dat vat mijn leeservaring eigenlijk perfect samen. Het verhaal zit vol vragen en geheimen, waardoor je continu geboeid blijft en steeds verder wilt lezen. Vooral de mysterieuze Elementa-magie roept vragen op: waar komt het vandaan, en misschien nog wel belangrijker, hoe is het teruggekeerd?

Naarmate het verhaal vordert, vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plek. De grote plottwist zag ik door subtiele hints wel een beetje aankomen, maar dat maakte het niet minder interessant om te volgen. Toch blijf ik nog met een aantal vragen zitten, waarvan we hopelijk de antwoorden in het vervolg krijgen.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel volgen we Saelin en Ferian, en ik zat meteen volledig in hun verhaal. In deel twee komt daar een nieuwe POV bij: Savea. Hier moest ik echt aan wennen. In het begin was ik ook wat verward en minder geïnteresseerd in haar verhaallijn, maar uiteindelijk wist Jade me toch te overtuigen en raakte ik steeds meer betrokken bij Savea.

Wat ik prettig vond, is dat de perspectieven verschillend zijn uitgewerkt: Saelin wordt geschreven in de ik-vorm en Savea in de derde persoon. Dit maakte het makkelijker om onderscheid te houden, en omdat Savea pas later wordt geïntroduceerd, was deze keuze wat mij betreft ook logisch.

De goden in dit verhaal (“de Zes”) speelden ook een duidelijke rol. Hier zat voor mij wel een minpuntje: er wordt zó vaak naar verwezen dat het me op een gegeven moment begon op te vallen en me soms ook even uit het verhaal haalde.

Maar toen… waren de pagina’s ineens op! Ik was er nog helemaal niet klaar voor om dit verhaal los te laten. Het eindigt met een cliffhanger, dus ik kan niet wachten op deel twee. Ik moet namelijk weten hoe dit verdergaat!

Oh, en als ik één personage zou mogen verbannen, dan is het zonder twijfel Nera. Ugh, ik kon haar wel achter het behang plakken! Every story needs a villain, maar toch gun ik Saelin en Savea stiekem een Nera-vrij leven. Ik ben heel benieuwd hoe haar verhaallijn zich verder ontwikkelt in deel 2 en of er wraak komt.

Al met al is Tussen Vuur en Regen een unieke YA-fantasy met sterke mystery-elementen, die me nieuwsgierig en enthousiast achterlaat voor het vervolg.

Dank aan Hamley Books voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van readwithjanine