Een heerlijk, herkenbaar en knus verhaal!
Vorige week was ik met vrienden een lang weekend in de Ardennen. Onder het genot van een knisperende open haard en een heerlijk wijntje las ik daar dit fijne kerstboek. Hierdoor kwam dat knusse gevoel van de Engelse cottage uit het verhaal extra goed over!
Anouk, Daan en Elena staan niet bepaald te juichen wanneer hun vader eind oktober alweer over kerst begint. Sinds het overlijden van hun moeder voelt kerst niet meer zoals vroeger. Maar wanneer hun vader het hele gezin uitnodigt voor een week op het Engelse platteland, mét de aankondiging dat hij op kerstavond belangrijk nieuws zal delen, kunnen ze eigenlijk geen nee zeggen. En daar beginnen alle (kerst)perikelen.
Het verhaal wordt verteld vanuit drie POV’s: de zussen Elena en Anouk en hun ex-schoonzus Livia. Dit vond ik echt een pluspunt. Ik vind het heerlijk om meerdere personages te volgen in plaats van slechts één. Stiekem had ik de mannen ook nog wel aan het woord willen horen, maar anders wordt het wel erg druk haha.
Dankzij de fijne schrijfstijl van Vanessa vloog ik door het boek heen. De scènes met Elena en haar beste vriendin Mascha, én natuurlijk met ‘Meneer S’, waren vooral genieten. En over Meneer S gesproken: love him! Waarom? Daar moet je het boek zelf maar voor lezen om daarachter te komen.
Wat ik ook erg sterk vond, is dat de personages niet overperfect zijn en de situaties geloofwaardig blijven. Geen overdreven drama, maar een herkenbaar en warm verhaal. Van chaotische taferelen, typische broer-zussituaties en kerstdrukte tot serieuzere thema’s als rouw, therapie en familieconflicten. Het is duidelijk een feelgood boek, maar wel eentje met diepgang. Daardoor blijf je geboeid, ook al heb je wel een idee hoe het zal eindigen.
Het boek zit dus vol grappige quotes en herkenbare situaties, waardoor ik vaak met een glimlach zat te lezen. Als jongste van vier herkende ik mezelf enorm in Elena. Ik vond het dan ook extra leuk dat zij haar eigen koffiebar heeft, want dit is stiekem ook één van mijn dromen!
Daarentegen deed Anouk me érg sterk denken aan mijn oudste zus haha. Dus bij deze, lieve zus (die deze post vast leest): bedankt dat je altijd alles regelt, de verantwoordelijkheid draagt en orde schept in het gezin. Denk ook wat vaker aan jezelf, love you! En aangezien we altijd boekentips delen: alvast veel leesplezier met dit boek hihi.
Klein minpuntje: sommige termen kwamen net iets te vaak terug, wat op een gegeven moment begon op te vallen. Daar had wellicht iets strakker in ge-edit kunnen worden. Maar verder heb ik er enorm van genoten.
Mand: een heel grappig, herkenbaar en heerlijk cozy kerstverhaal, zonder dat het zoetsappig wordt! Sign me up voor een deel 2 of een verfilming, dan sta ik in de rij!!
Bedankt LAB Uitgevers voor het recensie-exemplaar! Ik heb er van genoten!
Bedankt LAB Uitgevers voor het recensie-exemplaar! Ik heb er van genoten!