Een ontzettend fijn en waardevol boek!

readwithjanine 31 december 2025
In Lichtpuntjes Spotten vertelt Anke openhartig over haar donkerste momenten en haar worsteling met Lyme en alles wat daarbij komt kijken. Vriendschappen die veranderen, therapie, depressie, vallen en weer opstaan, noem het maar op. Uiteindelijk besluit ze lichtpuntjes te gaan verzamelen: kleine geluksmomentjes die een moeilijke dag nét wat positiever maken en je hierdoor je steeds lichter voelen.

Het boek begint meteen sterk met zwarte bladzijdes. De gedachte hierachter is prachtig: hoe zwart, zwaar of donker je leven ook kan zijn, uiteindelijk beweeg je altijd weer richting het licht. En dat is precies wat er in dit boek gebeurt.

De hoofdstukken zijn heel fijn opgebouwd. We volgen het leven van Anke, waarbij elk hoofdstuk is ingedeeld in vier delen: de herinnering, de pijn, de shift en de actie. Dit leest erg prettig, omdat het veel structuur geeft aan het verhaal.

Een groot pluspunt vond ik de realistische en toegankelijke oefeningen. Veel zelfhulpboeken staan vol met onmogelijke of ongemakkelijke opdrachten, maar deze oefeningen zijn juist fijn én praktisch. Ik heb er al een aantal gedaan, en de laatste oefeningen die nog op mijn lijstje staan ga ik binnenkort zeker ook oppakken.

Dit was mijn eerste boek dat ik fysiek heb geannoteerd. Ik heb erin geschreven, gehighlight, omcirkeld en uitroeptekens geplaatst. En zoals je aan de tabs kunt zien, waren dat er nogal wat. Er staan zóveel mooie en belangrijke quotes, teksten en tips in. Dit is dan ook echt een boek dat ik er af en toe weer bij zal pakken en open zal slaan bij een van mijn tabs.

Veel dingen herkende ik uit mijn eigen therapie, maar juist dat maakte het boek voor mij extra waardevol. Geen onzin dus, maar oprechte, helpende inzichten.

Een van de belangrijkste boodschappen uit het boek is dat je het niet alleen hoeft te doen. Vraag om hulp, praat met de mensen om je heen, hoe moeilijk dat soms ook is. Maar ook: je kunt zélf iemands lichtpuntje zijn door geluksmomentjes te delen.

Daarom ben ik samen met mijn beste vriendin iets gestart. Als een van ons een lichtpuntje heeft, sturen we dat via WhatsApp naar elkaar. Soms met een foto, soms alleen met tekst. Op deze manier worden de geluksmomentjes wat ‘echter’ en delen we ze bewust met elkaar. Want: samen is fijner dan alleen!

Mand: een fijn en toegankelijk zelfhulpboek, zonder zweverig gedoe of onrealistische adviezen. Heel waardevol!

Bedankt Anke, voor een kijkje in jouw leven en het delen van jouw ervaringen!

En ontzettend bedankt Uitgeverij Palmslag voor het recensie-exemplaar! Het tweede exemplaar heeft inmiddels ook een mooie bestemming gekregen, zodat ik samen met mijn beste vriendin lichtpuntjes kan spotten.

Meer recensies van readwithjanine