Een waardevol thema

readwithjanine 30 oktober 2025
In Zwarte Kus volgen we de 16-jarige Masha, die het niet makkelijk heeft. Haar ouders zijn gescheiden, haar moeder wisselt regelmatig van partner en op school wordt ze erg gepest. Hierdoor heeft ze school vroegtijdig verlaten en werkt ze bij de Kruidvat, waar ze spaart voor haar grote droom: een borstvergroting.

Op een dag ontmoet ze Dennis, een oudere jongen die haar volop aandacht geeft. Ze valt al snel voor zijn charme, en wanneer hij haar meevraagt naar Thailand, mét de belofte van een goedkope operatie, zegt ze gauw ja. Maar wat begint als een romantisch avontuur, verandert al snel in een nachtmerrie. Dennis verdwijnt spoorloos, haar operatie lijkt mis te zijn gegaan, en Masha weet niet meer wie ze kan vertrouwen…
x
Om te beginnen: de schrijfstijl van het boek is vlot en toegankelijk, waardoor je echt door de hoofdstukken vliegt. De spanning wordt goed opgebouwd en je wordt nieuwsgierig gehouden tot de laatste pagina. Ook krijg je een duidelijk inkijkje in Masha’s gedachten en onzekerheden.

Helaas had ik wel moeite met de geloofwaardigheid van het verhaal. Veel van Masha’s keuzes voelen té naïef aan, zelfs voor een zestienjarige. Naarmate ik verder in het boek kwam, hoe intenser de scènes werden en hoe meer vraagtekens ik ging zetten. Hierdoor verloor het verhaal wat mij betreft zijn kracht.

Daarnaast wordt de rode draad in het tweede deel wat vaag. Er ontstonden meerdere verhaallijnen tegelijk, waarvan er veel onafgemaakt blijven. Ook het einde bleef open. Ik bleef eigenlijk met te veel vragen achter.

Wat ik nog wel sterk vond, is de boodschap die onder het verhaal ligt: dat je goed genoeg bent zoals je bent, zonder iets aan jezelf te hoeven veranderen.

Al met al zou ik Zwarte Kus zeker aanraden voor jongere lezers die houden van een spannend, meeslepend verhaal met een belangrijk thema! Voor lezers die waarde hechten aan logische keuzes en een afgerond plot, is dit boek minder geschikt.

Dank aan Clavis Young Adult voor het recensie-exemplaar!

Meer recensies van readwithjanine

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.