You love it or you hate it!
Vincent Kortmann (1975) is vooral bekend van zijn kort verhalen in ‘Hollands maandblad’. De auteur werkte twee jaar aan dit debuut de tussenzus, voor de auteur was het een experiment om 100% fictie te schrijven en hij creëerde een disfunctionele familie. En disfunctioneel zijn ze zeker, een verhaal waar ook een zweem van cynisme en bitterheid overhangt waar je als lezer van moet houden.
*De 19-jarige Tommie voelt zich heel eenzaam en verlaten, zijn gedachten gaan nog veel naar zijn overleden moeder. Zijn stiefzus Cleo is zijn maatje en samen met haar vormt hij een gezin zonder ouderlijk toezicht. Vader Manfred is een bekende politicus en afspreken met zijn vader moet hij maken met zijn vaders personal assistent Jessica. De knappe Cleo is in de ban van wapens en het klimaat zet zich af tegen de volledige maatschappij. Samen met Cleo kijkt Tommie naar een wereld waar ze geen voeling mee hebben, Tommie doet alles om een straal van aandacht te krijgen en kroont hij zichzelf tot rebel.
Vanaf de start krijg je een voorstelling van het hoofdpersonage Tommie, verleden en heden blijken een rode draad doorheen het boek over twee jongeren die leven op het randje van de maatschappij en aangewezen zijn op elkaar. Ergens verloor ik als lezer voeling naar Tommie, vond ik zijn daden met momenten onrealistisch en had ik zeker meer over de bijfiguren willen weten die doorheen het boek toch een rol krijgen. Een verhaal dat zeker een wrange nasmaak krijgt terwijl je het leest, een verhaal waar je niet vrolijk van wordt. Je verwacht zeker een climax, opbouwend naar een afgerond einde niets is minder waar en daar blijf je als lezer op je honger zitten. Het disfunctioneel gezin komt zeker op de voorgrond door een simpele en eenvoudige schrijfwijze dat vlot leesbaar is en waar sarcasme heen en weer springt. You love it or you hate it, deze uitspraak past bij dit donker verhaal.