Vertroosting door de kracht van herkenning
Het oeuvre van Diane Broeckhoven blijft indrukwekkend groeien. Terwijl ze tachtig kaarsjes uitblies, verscheen haar 53ste boek, Naspel, een leven in letters. Op een mooie manier weerspiegelt het boek haar lange schrijversloopbaan, maar ook het alledaagse leven. En daarbij neemt de schrijfster zeker geen blad voor de mond. De bundel bevat 53 eerlijke verhalen, aangevuld met een aantal prachtige gedichten.
Broeckhoven bewijst opnieuw hoe ervaren en verfijnd haar schrijfstijl is. In het genre korte verhaal toont ze zich ook een ware meester. Denk hier zeker aan de bestseller, novelle: 'De buitenkant van meneer Jules'. Met een ogenschijnlijk eenvoudige, maar rijke schrijfstijl weet ze een brede waaier aan emoties op te roepen. Haar verhalen raken aan herkenbare, menselijke gevoelens die dicht bij het dagelijks leven staan.
Diane Broeckhoven is humoristisch en beschikt over een goede dosis aan zelfrelativering. Terwijl herkenbaarheid als zachte golfjes door de verhalen stroomt, laat de schrijfster hier en daar kleine, betekenisvolle boodschappen achter. Een boodschap die ik als onderlaag uit de korte verhalen haal, is: wees een beetje mild voor jezelf. Die neem ik alvast mee, Diane.
De toevoeging van gedichten geeft het boek bovendien extra leesplezier. Ze tonen een andere, meer verstilde kant van haar schrijverschap. Daarom een kleine nota aan Diane, voed ons met jouw dichterlijke pen.
Met Naspel, een leven in letters schreef de schrijfster haar eigen verjaardagscadeau, maar tegelijk laat ze de lezer genieten van een ketting van woorden. Woorden die niet ver van ons af staan, maar ons juist dicht bij haar én bij ons eigen leven brengen. Een warme bundel die de lezer op verschillende momenten zal vertroosten door de kracht van herkenning.