Hop naar de lijst van favoriete boeken!
Maud Vanhauwaert, bekend als performer en dichteres, schreef een indrukwekkende romandebuut. Het boek werd meteen enthousiast onthaald door lezers en bekroond met de Hebban Debuutprijs. Volledig terecht, want wat een verhaal! Het plot balanceert moeiteloos tussen literatuur en thriller, al zet Tosca je ook aan het denken over de zin van genrehokjes. Vanhauwaert slaagt erin om poëzie en spanning te verweven tot een uniek geheel. De gedichten die door het verhaal lopen zijn zonder twijfel een grote meerwaarde. Ze voegen een prachtige gelaagdheid toe en tillen het verhaal naar een hoger niveau met een knap woordspel.
*Vertaalster May schrijft een brief aan haar uitgever Daniel. In die brief vertelt ze over haar intense band met de jonge Aline, die worstelt met haar demonen en verlangt naar de dood. Hoe beter May Aline leert kennen, hoe dieper ze in haar leven wordt meegezogen. Het leven van Aline groeit uit tot een obsessie voor May, een obsessie die haar eigen leven overschaduwt en haar steeds verder van zichzelf verwijdert.
Het verhaal is met een poëtische pen geschreven, en rond die poëtische tekst wordt een subtiele spanningsdraad geweven. Die draad is bijzonder, hij trekt de lezer steeds dieper het verhaal in en laat je voortdurend twijfelen aan de waarheid van de personages. Wat is echt, en wat niet? Maud weet de lezer aan te sporen om verder te lezen, soms met een zucht van teleurstelling in de personages, soms met een boze blik. Tosca hopt zeker naar de lijst van mijn favorieten boeken.