Wanneer je verdwijnt door de liefde.....beklijvend!
De Vlaamse auteur Ans Vroom (1979) debuteerde in 2020 met haar roman Moederziel, het debuutroman won de ‘Cutting Edge Award voor de beste Nederlandstalige fictie'. Een jaar later volgde deze aangrijpende roman met de al even beklijvende titel “Van geboren worden ga je dood”.
*Eline worstelt met het leven en het grote monster rouw, het monster dat haar besluipt, haar leven overheerst. Op jonge leeftijd verloor Eline haar beide ouders en werd ze opgevoed door haar grootouders. Grootouders die haar beschermden en al hun liefde gaven, hun liefde moest het monster rouw op afstand houden of was het eerder verder leven zonder om te kijken?
Wanneer Eline op haar eerste werkdag de charmante en knappe Jonas leert kennen, verliest ze zich in hun vriendschap en voelt ze zich één met hem. Toch zijn deze gevoelens wel wederzijds en wat met het monster dat haar telkens besluipt?
Aangrijpend is het juist woord, een aangrijpend verhaal dat je als lezer recht in de ogen kijkt, je als lezer meevoert met Eline en haar worsteling met het leven. Als lezer voel je verschillende emoties naar de personages en dat is zeker de kracht van de pen van deze auteur. Een pen die met vergelijkingen en metaforen een boek heeft geschreven dat nazindert en onder je huid kruipt.
“Ze hadden kunnen zoeken naar manieren om mij met het monster rouw te leren omgaan. Maar in plaats daarvan kozen ze ervoor het te negeren. Ze verstopten het in een grot en hoopten dat zijn winterslaap eeuwig zou blijven duren.”
De layout, de muziek, de brieven dat het verhaal siert is zeker een meerwaarde en laat heel het plaatje kloppen. Van geboren worden ga je dood is een boek dat ik als lezer niet snel zal vergeten en dan ben je als auteur geslaagd!