Hoe een gebeurtenis je hele leven op zijn kop kan zetten

Aukje 19 december 2024
Tessa is een briljante en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze wist te ontsnappen uit de arbeidersklasse en begeeft zich nu in de elitaire kringen van het rechtssysteem. Pleiten is voor haar een sport. Dankzij haar gevatte kruisverhoren weet ze steeds haar juridische gelijk te halen in de rechtbank en helpt ze verdachten van zedenfeiten uit de cel te houden door net genoeg twijfel te zaaien. Tot ze zich aan de andere kant van de balie bevindt...
De rechtspraak waar ze zo hard in geloofde, laat Tessa in de steek wanneer ze zelf slachtoffer wordt en moeilijkheden ondervindt om 'haar' recht te laten spreken. Tessa moet erkennen dat de wet niet geschreven is voor slachtoffers en dat zij in deze zaak aan de andere kant van de getuigenbank staat.
Het boek is verdeeld in 2 delen. Tessa als advocaat en Tessa als slachtoffer. Het boek gaat over de Tessa van nu maar ook waar Tessa vandaan komt en waarom zij bepaalde keuzes heeft gemaakt. Ondanks de verschillende tijdspaden blijft het een goed leesbaar boek. Tessa komt van ver en heeft hard moeten knokken om te komen waar ze in het eerste deel gekomen is. Zij heeft het gevoel altijd wat harder te moeten werken en ik heb het gevoel dat dat ook wel is zoals het gaat. Het eerste deel gaat vooral over Tessa als advocaat. Het is een harde wereld, waar ze ook wel veel steun ondervindt bij haar collega’s. Tessa is goed in wat ze doet en wordt ook gezien. Het eerste deel vond ik soms wat lang duren. Er had wat mij betreft wat meer vaart in gemogen.
In het tweede deel is Tessa slachtoffer en zit zij tegenover iemand die zij normaal zelf bijstond. Tessa is slachtoffer, maar zij is ook zo krachtig. Het boek eindigt met een mooie monoloog, waar dan de jury weer niet bij mag zijn. Jury rechtspraak kennen wij niet hier in Nederland, maar op deze manier krijgt de jury ook niet alles mee. En dat is dan best bijzonder, want hoe kun je dan een goed oordeel vellen? Tessa durft de rechtszaak door te zetten, ondanks dat ze nu ook weer tegenover de mensen staat die de juiste mensen kennen. Ze moet wederom extra knokken.
Ik vond het een mooi en soms aangrijpend boek om te lezen. Ik geef het boek dan ook 4 sterren.

Meer recensies van Aukje