Het wel en wee in Agnetapark

Bampie 10 augustus 2025
In 1869 stichtte Jacques van Marken de Gistfabriek in Delft. Later bekend als Gist-Brocades en nu onderdeel van DSM-Firmenich. Zijn vrouw Agneta begon haar eigen parfumfabriek Maison Neuve (het merk is recent weer nieuw leven ingeblazen). Beiden wilden kapitaal en arbeid verzoenen. Wat leidt tot de aanschaf van 4 hectare weiland dat Agnetapark gaat heten. Thans Unesco Werelderfgoed. Een park waar niet alleen het echtpaar van Marken woonde in hun villa Rust Roest maar ook de arbeiders. Een stukje daarover in NRC bracht me ertoe deze non-fictie roman te lezen. Agneta speelt zich vooral af in het privéleven van het gezin. Met name de buitenechtelijke relatie van van Marken maakt dit boek bijzonder lezenswaardig. Je verzint het niet…

Tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 houdt van Marken een toespraak:

193 ‘Kortom,’ zegt hij, zijn vuisten ballend, ‘verzeker uw geluk, uw rust als patroon, door de welvaart van uw huis te vestigen op de welvaart van uw werklieden. Help hen, en zij zullen u helpen. Bevorder hun geluk, en zij zullen het uwe bevorderen. Geef hun uw hart, en hun hart zal zich voor u openen.’

Jan van der Mast heeft naast dit boek ook een lijvige biografie geschreven over Jacques van Marken.

Meer recensies van Bampie

In 1938 vluchten de Freuds van Wenen naar Londen, waar Anna Freud weeshuizen opricht en op zoek gaat naar erkenning en hechte vriendschappen.

De jonge, verloren Ambre komt na een mislukte zelfmoordpoging in een hotel in de bergen terecht, waar ze zichzelf en het leven opnieuw leert te ontdekken.