Familiegeschiedenis met focus op verzet.

Bampie Bampie
18 mrt 2023

3,5* Als je van familiegeschiedenissen houdt is dit zeker een aanrader. Lekker met een stamboom en veel foto’s. Je maakt de geschiedenis mee van midden 19e eeuw tot midden 20e eeuw. Met de focus op de familie Bakker en hun verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Popke en Dieuwke Bakker hadden 15 kinderen! We spreken eind 19e eeuw. Miente, een van hun kinderen, trouwde in 1911 met Trijntje van der Schaaf. Zij hadden samen 9 kinderen, 5 jongens en 4 meisjes. De grote hoeveelheid namen maakte het soms wel lastig het verhaal te volgen.

Toni Bouman was eerst van plan een boek te schrijven over Sjoerd Bakker, een van de vijf jongens. Hij speelde een belangrijke rol bij de aanslag op 27 maart 1943 op het bevolkingsregister aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat Sjoerd niet de enige in de familie was die in het verzet actief was. Ook ontdekte ze dat 4 van de 5 jongens ook nog eens homoseksueel waren. En Gereformeerd. Een vreselijke combinatie. Helemaal in die tijd. Maar interessant om te zien hoe daarmee omgegaan werd.

Altijd leuk als je bekende namen tegenkomt. Bijvoorbeeld Bert Bakker (de uitgever, en neef van Sjoerd). Bertus Aafjes. Riek Schagen (ja, precies die van…). Max Heymans. Vrij Nederland. Trouw. De laatste 2 werden onder andere gedrukt bij de drukkerij van Paul Bakker (een oom van Sjoerd) aan de Lijnbaansgracht. En als je het boek uit hebt weet je ook waarom het Hirschgebouw aan het Leidseplein (waar thans de Apple-winkel is gevestigd) zo heet.

Meer recensies van Bampie