Wandeling door de geschiedenis
“Het is meer een wandeling langs mensen die bijzonder waren, maar van wie sommigen nauwelijks zijn onthouden. Mensen naar wie een straat genoemd had kunnen worden of voor wie ik wel een klein standbeeldje op zou willen richten.”
Een wandeling door de geschiedenis. De dialoogvorm is erg leuk en zeker voor kinderen vanaf 12 jaar. Maar ook leuk voor volwassenen. Veel illustraties. Ted van Lieshout heeft een fijne ‘vertelstem’. Het boek is doorspekt met aardige weetjes. En regelmatig laat hij zien hoe relatief geschiedenis is. Die relativering maakt het extra interessant.
73 Als de geschiedenis je niet bevalt, kun je ook zwijgen. In Rusland vindt de overheid het heel vervelend dat Tsjaikovski een voorkeur had voor mannen. Daarom wordt dat in Rusland verzwegen. En als iemand roept dat er bewijzen zijn door te zwaaien met de brieven die Pjotr er zelf over geschreven heeft, roept men in Rusland dat die zijn vervalst. In een uitgave van die brieven zijn in de Russische versie passages weggelaten waarin hij melding maakt van zijn voorkeur voor mannen.