Paniek in het wonderbos

Boekenpearls76 21 juni 2025
Recensie van:
Paniek in het wonderbos
Paniek in het Wonderbos is het langverwachte vervolg op Vogel Vera in het Wonderbos, het allereerste prentenboek van Esther van der Ham. Ontdek meer over Vogel Vera en haar avonturen.
Deel 2
Deel 1:
Vogel Vera in het Wonderbos
Auteur &
Illustraties:
Esther van der Ham
Bron: www.esthervanderham.nl
ik ben Esther van der Ham
Na mijn studies Civiele Techniek (Avans Hogeschool) en Technische Bedrijfskunde (Technische universiteit Eindhoven) werkte ik lang als docent en bij een duurzaam onderzoekscentrum.
Later volgde ik allerlei opleidingen op creatief gebied zoals de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach en kindercoach. In 2011 richtte ik Droomvallei uitgeverij op, waar inmiddels rond de 50 auteurs aan verbonden zijn. Zelf schrijf en illustreer ik ook graag, zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Wijze van lezen:
Recensie-exemplaar hardback ontvangen van uitgeverij Droomvallei.
Uitgeverij:
Droomvallei
Genre:
Kind geschikt vanaf 6 jaar.
Cover en flaptekst:
Een rijk geïllustreerde cover met prachtige kleuren. Je ziet van alles. Van een rood vogeltje met prachtige gekleurde vleugels, een boom met talloze gekleurde blaadjes, een witgrijze libelle en man in het paars, blauw met een paarse zak vol bloemen. Je komt ogen tekort. Ook mijn achtjarige dochter vond de illustraties erg mooi.
Een spannende en interessante flaptekst die tot lezen uitnodigt.
Het verhaal:
De boze tovenaar Flits steelt al het moois: bloemen, bessen, en alles wat hij verder nog kan dragen.
Lila de vlinder vertelt dat in het wonderbos raadsels zijn verborgen waarmee Vers Flits kan stoppen.
Lukt het Vera om die te vinden en op te lossen? Kan zij Flits stoppen en het bos redden?
Ontdek het in dit spannende avontuur.
Mijn leesbeleving:
Dit is een rijk geïllustreerd en interessant, continu boeiend en leerzaam verhaal. Het gaat over hulp zoeken bij je vrienden om een probleem op te lossen en ontstane paniek om te vormen naar rust. Door nadenken en vragen stellen raadsels, die nodig zijn om een mysterie helder te krijgen, op te lossen.
Om iemand te confronteren met zijn daden is lef nodig. Ook de plot is hartverwarmend. En net als je denkt nu is het opgelost word je toch weer uitgedaagd om mee te denken om zo alles tot in de puntjes in oude staat te herstellen.
De illustraties zorgen ervoor dat de beeldende teksten nog meer opgetild worden en nog meer tot de verbeelding spreken. De illustraties tonen de waardevolle schatten van onze flora en fauna.
Bovendien vind ik het ontdekken van bepaalde personages zo ontzettend leuk. Ik begrijp nu de telkens bijgevoegde afbeeldingen op kaartjes en het cadeaupapier beter. Het wordt daardoor nog mooier en nog sprekender.
Je hebt talent Esther van der Ham met je betoverend mooie illustraties en jouw unieke wijze van verhalen vertellen.
Bedankt dat ik jouw boek mocht lezen en recenseren.
Mijn mening:
Ik geef 5 sterren:
Een prachtig geïllustreerd verhaal vol van leven, mysterie. De uitnodiging om kinderen te laten mee speuren en nadenken is mooi gedaan en resulteert in een continu boeiend verhaal die je van A tot Z uitleest. Onderweg genietend van de illustraties die de beeldende tekst naar een nog hoger niveau tillen.
Femke raadde alle raadsels na enig denkwerk. Ze heeft de tekst drie sterren (veel te kinderachtig voor haar alhoewel ze zelf ook nog maar acht is) en de illustraties en de raadsels 4 sterren. Dat actief nadenken en raden vond ze geweldig. De illustraties vond ze erg knap gemaakt door die mevrouw (Esther van der Ham). Een zeer waardevol moeder dochter moment gehad waarbij ik haar de ruimte gaf om zelf na te denken en haar eigen visie en mening te geven.
Net als ik is Femke nieuwsgierig en enthousiast maar meer avonturen van Vera en haar vrienden.
Ook de boeken die Esther van der Ham voor volwassenen schreef vond ik de moeite van het ontdekken waard. De synopsis van deze boeken spreekt mij enorm aan.

Meer recensies van Boekenpearls76