Advertentie

De wetenschapper Mogturmen heeft eeuwen geleden op een verre planeet een nieuw ras wezens ontwikkeld. Dit ras noemde hij de Mogwai. Het nieuwe ras moest aan een aantal eisen voldoen. De Mogwai moesten zich aan elk soort klimaat en alle omstandigheden kunnen aanpassen, zich gemakkelijk voortplanten, intelligent zijn en bovenal vriendelijk. De Mogwai bleken echter ook een aantal onvoorziene tekortkomingen te hebben. Rand is tijdens een zakenreis in San Francisco opzoek naar een origineel kerstcadeau voor zijn zoon Billy. Na lang rondzwerven komt hij terecht in een klein snuisterij winkeltje in een Chinese wijk. Hier ontdekt hij al snel een klein schattig wezentje. Het wezentje heeft grote oren, schattige ogen en is bedekt met een zachte vacht. Volgens de oude Chinese man, van wie het winkeltje is, is het wezentje een Mogwai. Rand neemt de Mogwai mee naar huis, maar drie dingen mag hij absoluut niet vergeten. En dat zijn de drie regels: geen fel licht, geen water en geen eten na twaalf uur.Billy is dolblij met het cadeau van zijn vader. Ze besluiten de Mogwai Gizmo te noemen. Al snel ondervinden ze de gevolgen van het verbreken van de regels. Gevolgen die heel het dorp op stelten zet en soms zelfs de dood tot gevolg hebben. Vanaf het moment dat de tweede regel verbroken wordt wil Gizmo Billy waarschuwen voor de Gremlins die zullen komen. Helaas lijkt dit een hulpeloos plan te zijn.

Het boek is kort en krachtig geschreven. Af en toe zijn er wel afwijkingen van het verhaal die niet echt van belang zijn, maar Gipe krijgt het toch voor elkaar om ook die problemen af te handelen. Alle personages die geïntroduceerd worden spelen een grote of kleine rol in het verhaal. De quote die mij het meest verraste had eigenlijk niets met het verhaal te maken:
''Maar sommige niet. Terwijl de rest hun pakje openmaakt, snijden zij hun polsen door.''
Dit geeft een goed beeld weer van de duistere kant van het verhaal.Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Hierbij zijn de belangrijkste perspectieven die van Billy, Gizmo en Stripe.

Ik vond het boek leuk om te lezen maar het heeft niet een diepe indruk gemaakt op mij. Het was een boek dat ik makkelijk kon wegleggen en dan pas weer dagen later verder te lezen. Ik vond het erg interessant om het verhaal vanuit het oogpunt van de Mogwai en de Gremlins te kunnen lezen. Met name doordat ze niet met andere kunnen communiceren.

Reacties op: Leuke aanvulling op de film