Opnieuw een uitstekend boek van YA-koning Bjorn Van den Eynde

debibvanlouise debibvanlouise
24 mrt 2026

De boeken van Bjorn Van den Eynde gingen al meer dan 60.000 keer over de toonbank. Naast de succesvolle Team Mortis-reeks weet hij jongeren ook te boeien met de 'Confessions'-serie.

Korte inhoud
Nona’s beste vriendin Camila verdween een jaar geleden met bad boy David Silis. Volgens de geruchten hadden de twee stiekem een relatie en begonnen ze samen een nieuw leven. Nona gelooft er niets van. Sinds Camila’s verdwijning heeft ze zich volledig op haar turncarrière gestort en schrijft ze verhalen die ze deelt op de socialmedia-app Wattpad. Wanneer er op een dag een schokkend filmpje van Camila opduikt, beseft Nona dat ze gelijk had: Camila werd ontvoerd. Maar waar is David dan? En waarom is de dader zo gefascineerd door Nona’s laatst geschreven verhaal? Kan Nona Camila nog redden of gaat ze zelf ten onder door haar eigen duistere geheimen?

Oordeel
‘Confessions of a teenage serial killer: Fanfiction’ is het tweede deel in de ‘Confessions’-reeks, maar staat volledig los van het eerste deel. Het boek start met een sterke proloog waarin we Camila wat beter leren kennen. Door wat er met haar gebeurt, wordt je nieuwsgierigheid meteen gewekt. In het eerste hoofdstuk maken we kennis met ons hoofdpersonage, Nona. We volgen haar tijdens een turntraining en hier creëert Van den Eynde al op een interessante manier spanning. Hij beschrijft gedetailleerd een turnoefening en wisselt die nauwkeurige beschrijvingen af met de gedachten van Nona. Zo lezen we op een bijzondere manier meer over haar.

Iets wat meteen duidelijk wordt in de eerste hoofdstukken en een centrale rol zal blijven spelen is het boek, is het klassenverschil tussen arm en rijk. Van den Eynde belicht beide kanten van de maatschappij van in het begin op een heldere manier, zo is Nona rijk en Camila arm. Toch blijft het niet zo zwart-wit. Nona mag dan wel misschien alles hebben, maar ze is heel eenzaam en op dat gevoel wordt in het verhaal stevig ingezet. Het meisje zoekt bevestiging door zich te focussen op haar sociale media en de likes die ze daar krijgt, maar wordt er niet gelukkiger door. Dat maakt het verhaal bijzonder actueel, Nona is bijgevolg ook een herkenbaar personage. Door het klassenverschil staat de dynamiek tussen alle tieners op scherp. Er zijn behoorlijk wat personages, maar je raakt geen enkele keer in de war. Nona blijft namelijk degene om wie alles draait en regelmatig krijgt ze snedige opmerkingen over haar rijke achtergrond. Het zorgt voor boeiende conversaties met de nevenpersonages en maakt de dialogen nog pittiger. Hun taal past perfect bij wie ze zijn.

Een ander sterk punt van het boek is de aandacht voor de zwaardere thema’s. Mentale problemen, een laag zelfbeeld, eenzaamheid, moeilijke vriendschappen… het zijn allemaal belangrijke onderwerpen in dit verhaal die eigenlijk op een heel natuurlijke manier verweven zijn met de zoektocht naar de waarheid over Camila. Dat Nona het mentaal moeilijk heeft, wordt niet altijd letterlijk benoemd. Je kan het afleiden uit haar reacties of gedachtegang en dat zorgt er net voor dat die zwaardere thema’s beter behapbaar worden voor de lezers. Wat de tieners meemaken in het boek kan extreem overkomen, maar ook op dat vlak leunt Van den Eynde meer aan bij de werkelijkheid dan we vermoeden. We leven namelijk niet meer in een maatschappij waar jongeren elke avond om tien uur netjes gaan slapen. Hij durft de minder rooskleurige kant van onze samenleving te belichten en dat boeit net die jongeren die afkeurend naar boeken kijken.

Ook op het vlak van spanning zit het helemaal goed in dit boek. Gedetailleerd uitgewerkte scènes staan lijnrecht tegenover snellere momenten. In combinatie met de stukken waar er stilgestaan wordt bij de emoties van de personages vormt het verhaal een perfecte mix van emotie en spanning. De afwisseling tussen de perspectieven van Nona, de slachtoffers en de moordenaar (cf. de zwarte pagina’s) draagt ook bij aan de spanningsboog. De overgang naar een ander perspectief verloopt natuurlijk, waardoor je vlot kan doorlezen. Ook de korte hoofdstukken dragen bij aan je hoge leestempo. De tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt, is eigenlijk niet zo lang, maar toch voelt het geen enkele keer langdradig aan. De plottwists op het einde verrassen je echt. Je begrijpt de betekenis ervan en voelt je voldaan als je dit boek dichtslaat. ‘Confessions of a teenage serial killer: Fanfiction’ is daarmee een ideaal boek voor moeilijke lezers of voor gevorderden die met een leesdip kampen.

Conclusie
5 sterren
‘Confessions of a teenage serial killer: Fanfiction’ is opnieuw een uitstekend boek van YA-koning Bjorn Van den Eynde. Je blijft geboeid tot het einde door de sterke personages en de prima spanningsboog.

Meer recensies van debibvanlouise