Sterke claustrofobische thriller

debibvanlouise debibvanlouise
9 mrt 2023

Spoedarts Kate North had nooit gedacht dat ze als arts ging werken in een VN-onderzoekstation op Antarctica. Daar kan ze haar tragische verleden achter zich laten, want niemand kent haar. Er wordt nog gerouwd om haar voorganger Jean-Luc, die onverwacht is overleden. Kate begint echter na een tijdje te vermoeden dat zijn dood niet toevallig was. Terwijl het station in totale winterduisternis wordt gehuld, begint Kate zich steeds meer vragen te stellen en daar is niet iedereen blij mee…

Oordeel
‘Het donker’ is een sterke, claustrofobische thriller die voor een benauwd gevoel zorgt. Net als Kate waant de lezer zich meteen in het VN-onderzoekstation op het ijskoude Antarctica. Haughton beschrijft de omgeving – voor zover ijsvlaktes te omschrijven zijn – erg goed. Ze maakt duidelijk welke ruimtes er allemaal zijn in het station en waarvoor ze dienen. Het is een plek waarover we niet elke dag lezen en dankzij de nauwkeurige beschrijvingen beseffen we dat er heel wat bij zo’n station komt kijken. Omdat de setting niet alledaags is, moet de lezer net als Kate wel even wennen aan Antarctica.

Elk hoofdstuk is een dag in het leven van Kate en door die dagboekvorm wordt het claustrofobische gevoel nog versterkt. Het is ook helder waar we ons bevinden in de tijd, tijdssprongen zijn door die duidelijke verdeling geen probleem. De lezer leert Kate goed kennen. Haar gedachten en gevoelens in het station worden geloofwaardig beschreven. We komen steeds meer over haar verleden te weten, het blijft spannend, omdat je bijvoorbeeld wilt weten waarom Kate zo veel medicijnen slikt.

Met Kate krijgt de lezer dus de sterkste connectie, omdat het verhaal vanuit haar perspectief wordt verteld. In het begin voelt de kennismaking met de andere mensen die in het station verblijven wel wat overdonderend aan. Op zich zijn er maar een twaalftal personages, maar dat zijn er best veel om meteen te leren kennen. Het duurt dan ook even voor je weet wie wie is. Uiteindelijk krijg je wel een helder beeld van welke taken iedereen heeft en hoe de onderlinge relaties tussen de personages zijn.

Ondanks dat het boek gaat over een beperkt aantal mensen en zich afspeelt op een ijskoude, benauwde plek, biedt Emma Haughton haar lezers hier een flinke portie spanning aan. Elk personage heeft wel iets waardoor hij/zij verdacht wordt. Er hangt constant een beklemmende, duistere sfeer in het onderzoeksstation. Niemand lijkt echt elkaar te vertrouwen. Samen met Kate gaat de lezer op zoek naar de waarheid over de moord op de vorige arts, Jean-Luc. Hoe die waarheid precies in elkaar zit, houdt Emma Haughton keurig geheim tot het einde. Helaas is dat einde iets te abrupt. Alles wordt snel verklaard en bepaalde details konden beter uitgewerkt worden. Desondanks belooft ‘Het donker’ je een zoektocht op een steenkoude plek waar je niet zomaar weg kan, maar je wel uren zoet houdt onder je warme deken op de sofa.

Conclusie
‘Het donker’ is een sterke, claustrofobische thriller die zich afspeelt op Antarctica. Hoewel je in het begin even overrompeld wordt door alle personages, slaagt Haughton erin het niveau op te krikken en spanning te verzekeren tot op het helaas wat abrupte einde.

Meer recensies van debibvanlouise