Een heerlijk zomers boek mét een tof liefdesverhaal!
Na het lezen van Royals was het wel duidelijk: ik móést Her Royal Highness ook lezen. Aangezien Rachel Hawkins perfect is in het creëren van personages die ik geweldig vind, was ik benieuwd of ik Millie - het hoofdpersonage van Her Royal Highness - ook tof zou vinden. Net als Daisy vertrekt Millie onverwachts naar Schotland... maar Millie gaat om een héél andere reden: ze is namelijk aangenomen op Gregorstoun, een van de meest prestigieuze scholen van Schotland. Alleen... heeft ze wel een irritante kamergenoot... een kamergenoot die ook nog eens royalty blijkt te zijn!
Toen ik de premisse van Her Royal Highness las was ik meteen héél erg blij. Een LGBTQ-verhaal? Dat had meteen mijn volledige aandacht. De relatie tussen Millie en Flora, waar natuurlijk al hevig naar gehint wordt op de achterkant van het boek, is het hart van dit boek. Het is duidelijk dat zonder deze relatie het boek niet zou bestaan, omdat het plot erom heen draait. De relatie voelde af en toe wat gehaast, vooral richting het einde van het verhaal, maar al op al was het een heel erg lieve relatie tussen twee totaal verschillende meiden. Ook ben ik persoonlijk écht iemand die houd van haat-naar-liefde verhalen, dus het was voor mij geen verrassing dat ik dit onderdeel van het verhaal zo leuk vond.
Ook de omgeving van het verhaal - in Schotland en dan specifiek Gregorstoun - wordt goed opgezet. Als lezer had ik echt het idee dat ik me in Schotland bevond. De koude doch prachtige landschappen die Millie ervoer en zag, werden ook door mij zo gezien en ervaren. Door de prettige schrijfstijl van Hawkins is het geen enkel probleem om je helemaal in het verhaal op te laten zuigen. Ze schrijft zonder te veel poespas, maar met net genoeg flair om het interessant te houden.
Verder zijn de personages van Her Royal Highness goed opgezet en gekarakteriseerd. Millie is een eigenwijs, grappig en af en toe onzeker meisje dat niet tegen onrecht kan. Prinses Flora is zelfverzekerd en heeft een grote mond maar ook een groot hart. Deze twee personages stelen de show in het verhaal, en wanneer ze samen zijn is het verhaal op z'n best. Echter zijn andere personages, als Lady Sakshi en uiteraard prins Sebastian, ook scène-stelers en vullen ze het verhaal goed aan met hun dynamiek.
Het enige minpunt wat dit verhaal had, en wat je als lezer niet kunt negeren, is dat de relatie tussen Flora en Millie minder ontwikkeld is dan je mag hopen. Het is nét te veel insta-love en dat stoort nu eenmaal. Echter is dit deel, hoewel het niet een serieus verhaal is, een verbetering op deel één, met name door de diversiteit (waaronder de LGBTQ-relatie die ein-de-lijk een keer op de voorgrond wordt geplaatst). Vandaar dat ik Her Royal Highness met 4 sterren beloon.