Traag begin, spannend, onverwacht einde

Gail 06 juli 2025
In de avond van de Amerikaanse feestdag 4 juli, tijdens het vuurwerk, verdwijnen twee tienermeiden in het kleine stadje North Falls. Aan agent Emmy Clifton de taak om ze te vinden. Voor Emmy is de zaak ook nog eens persoonlijk, omdat een van de vermiste meisjes de dochter van haar beste vriendin is. De zoektocht is een race tegen de klok, waarbij niet alleen geheimen van de meisjes, maar ook van de inwoners van North Falls aan het licht komen. Want niemand is onschuldig.

Gebroken engelen is het eerste boek in een nieuwe reeks van queen of crime Karin Slaughter. Ze slaat hiermee een iets andere weg in: het boek is meer een psychologische thriller dan de rauwe, ruwe actiethrillers met veel geweld en uitgebreide beschrijvingen van expliciete scènes die ik van Slaughter gewend ben. Wat niet veranderd is, is de humor die je door het boek heen terugvindt en de erg lange hoofdstukken.

Het verhaal komt voor mij traag op gang. Dit is mede te wijten aan de grote hoeveelheid personages die de auteur introduceert. Het zijn zoveel personages, dat je echt goed op moet blijven letten tijdens het lezen om de draad niet kwijt te raken. Slaughter is echter een meester in het opwekken van onderhuidse spanning en het neerzetten van een beklemmende sfeer, dus het boek verveelt nergens. Na ongeveer twee derde van het boek komt er meer vaart in het verhaal en begint de spanning zich een stuk sneller op te bouwen, onder meer door een aantal onverwachte wendingen.

De auteur werkt de karakters goed uit. Ze zet overtuigende, gelaagde personages neer met realistische en herkenbare trekken. Daarnaast is er ook veel ruimte voor de interessante onderlinge verhoudingen tussen de personages.

Gebroken engelen is een goede opmaat naar een nieuwe reeks; er valt vast nog veel te vertellen over de inwoners van North Falls en hun geheimen.

Meer recensies van Gail