leuk tussendoortje, maar niet echt vernieuwend

Gerrie van den Berg Gerrie van den Berg
8 mrt 2021

#StevenVanBelleghem

Steven van Belleghem is ons uiteraard bekend van de Managmentboeken over CustomerService. In het ons Webinar van september kondigde hij al aan dat hij nu ook een thriller had geschreven en deze in November wordt gereleased.

Nu als boekverslinder met favoriete genre :Thrillers moest ik dit boek uiteraard lezen. De vraag is dus is Steven Van Belleghem naast goede keynotespeaker en auteur van managementboeken ook een goede thrillerschrijver?

Het is het jaar 2041. Het X-com staat op een punt een zeer vernieuwd product te lanceren. Een van de belangrijke medewerker verlaat de campus in een zelfrijdende auto. Deze auto neemt op de San Mateobrug plotseling een scherpe bocht naar links en stort zich in de San Francisco bay. Vlak voor dit noodlottig ongeval is de passagier nog in staat om een belangrijk bericht te sturen naar Romy. Als dit bericht halverwege het afluisteren wordt geblokkeerd. Slaat Romy op de vlucht.

Steven van Belleghem wil ook hiermee de impact van AI zien op de mensheid.
Ik weet niet of hij daar helemaal geslaagd in is.

Toekomst en Technieken is dit dan geen Science fiction boek?
De technieken die hij laat zien, zijn niet echt heel futuristisch. Hij heeft natuurlijk wel over deliverbots en butlers. Ook een normale laptop is verleden tijd. Daar tegenover zien we juist heel ouderwetse zaken, men kijkt gewoon nog het nieuws. Eigenlijk zijn het allemaal technieken die we nu eigenlijk al mee bezig zijn en alleen dan zijn gerealiseerd of iets verder zijn ontwikkeld. Google Glass wordt een lens en alle auto's zijn zelfrijdend.

Ik denk dat menig SF-lezer het boek niet als SF zou classificeren, maar dat doet Steven van Belleghem uiteraard ook niet.

De valkuil van elke expert is dat hij te veel in zijn eigen wereldje leef. Technieken als AI en Augmented Reality worden niet echt uitgelegd, dus ben je niet bekend in het wereldje dan raak je het spoor bijster.

Het is op zich een spannend boek, maar de originaliteit en plot is heel voorspelbaar. Het lijkt meer een update van de film de Net.
Verder is het boek wel goedgeschreven.

Is er een thrillerschrijver verloren gegaan aan Steven van Belleghem? Hier is op mijn antwoord eenvoudig: Nee, Steven is geen echte thrillerschrijver, maar Steven is wel een goede verteller en schrijver. Dus ik heb me wel vermaakt met dit boek.

Zou ik het boek aanraden? Alleen als je Steven van Belleghem kent van zijn keynotes en je leest graag thrillers dan is het leuk om een keer iets anders te lezen van hem. Ik waardeer het boek op drie sterren.

Meer recensies van Gerrie van den Berg