Een verhaal in Podcast vorm , dat smaakt naar meer.

Gerrie van den Berg Gerrie van den Berg
16 mrt 2021

Matt Wesolowski geeft bijles aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Het verhaal Six stories was een gewoon een poging van hem een thriller te schrijven en had nooit de intensie om ooit uitgeven of zelfs te vertalen. Het was bijna op zijn harde schijf gebleven. Hij moest het zelf ook herlezen voordat hij het instuurde voor Bloody Scotland. Matt Wesolowski werd de winnaar van Bloody Scotland in 2015.

Six stories is een boek in podcast vorm. Matt Wesolowski heeft zelf de podcast heel laat ontdekt. De vorm van de Podcast staat echt hier centraal. De 6 podcast c.q. interviews zijn echt basis van het boek afwisselend met korte hoofdstukjes in het heden. Het grappige is dat Matt zelf pas aan het einde van de 5e podcast wist wie het had gedaan.

Scott King is de host van de Podcast. In 1997 kwam de tiener Tom Jeffries om in de natuur van Scarclaw fell. De tienerkamp verdween de Tom Jeffries. Pas een jaar later werd zijn lijk gevonden in een moeras.
Tom ging om met 4 vrienden. Scott King interviewt de begeleider, een lokale verdachte en de 4 vrienden.

Langzaam kom je de achter dat deze vrienden club helemaal niet zo hechte vriendenclub is als het lijkt. Er heerst best veel spanning in deze vriendenclub.

Door de interviews worden de 5 karakters wel heel duidelijk in dit boek. Het is 20 jaar later en ze hebben allemaal een andere kijk op het verleden.
De vorm is heel origineel. Hoewel ik hiervoor toevallig ook een boek las over een Podcast Journalist was dat boek de podcast een bijverschijnsel. Hier is het echt een podcast met de stem van Scott King als een voice-over.

In het boek kijken we terug vanuit het heden naar het verleden. Dat heeft uiteraard impact op de spanning. Er is ook weinig actie, maar eerder psychologische spanning tussen deze vrienden groep. Het boek is best wel duister en neigt een tijdje de fantasy/horror- kant op te gaan. Niet gek want daar lagen de Root van Matt Wesoloski. Maar uiteindelijk is dit boek gewoon een Who d' unit en is het de nieuwsgierigheid die je laat doorlezen in het boek.

Het plot is echt wel een verrassing en dat kan ook niet anders als de schrijver zelf pas aan het eind van de 5e podcast zelf wist wie het gedaan heeft. Toch zijn er kleine hints in de rest van het boek.

Six stories is een serie. In Engeland zijn er nog 4 six stories uitgegeven.

Ik ben gecharmeerd van de podcast vorm. Er zijn zoveel politie/detective-vorm thrillers dat ik een andere vorm zeer welkom is. Zeker als dit heel sterk is doorgevoerd als bij Matt Wesolowski.

Ik heb het boek met 4 sterren gewaardeerd. Ik ben erg benieuwd naar de andere six stories. Ik ben benieuwd of Matt groeit in het schrijversvak en het puntje van de spanning weet op te verbeteren in de volgende afleveringen.

Meer recensies van Gerrie van den Berg