Noorderlicht is origineel verhaal wat je aan het denken zet.
Mariska Overman runt samen met haar het het bedrijf MORBidee. Een communicatie- adviesbureau over levensbeëindiging. De discussie over de dood spreidt ook in haar boeken. De trilogie van Isabelle Dieudonné zijn altijd wel boeken die je bewust wil maken van een bepaald discussie stof over de dood.
Al eerder mocht ik meedoen met de leesclub van “voltooid”.
Dus toen de gelegenheid kwam om mee te doen over het boek Noorderlicht, heb ik me opgegeven met een eigen examplaar.
Nu moet ik ook zeggen dat ik ook mijn twijfels had. En dat was vooral door de titel. Er zijn een aantal auteurs die boeken vaak schrijven met namen van vakantieoorden. Aardig boeken, maar niet de pareltjes waar ik naar op zoek ben. Noorderlicht heeft de naam, maar ook een cover die in die reeksen past. Maar daar houdt de vergelijking op.
Noorderlicht is een boek over een groep chat vrienden die samen boeken leest. Ze komen allemaal uit andere landen. Noor uit Nederland, Katja (wolf) Duitsland , Frode uit Denemarken en Magnus uit Engeland. Naar het lezen van Fjordor Dostojevski Misdaad en Straf (schuld of Boete) komt men op het idee om iemand te vermoorden.
De lokatie wordt het schip het Noorderlicht. Een van de passagiers moet het slachtoffer worden, maar men moet netwerk eens zijn over het slachtoffer. Op de laatste dag van de 7 daagse reis geldt echter 3 van de 4 stemmen.
Het boek wordt afwisselend van uit Noors Perpectief en vanuit het een televisieprogramma nadien beschreven.
Het boek is realistisch geschreven en het schip bestaat echt. Mariska heeft zelf de reis gedaan. Dit bouwt een bepaalde spanning op. Ook in het verhaal want omdat de club zo min mogelijk over elkaar willen weten, stijgt ook het wantrouwen onderling. Aan de andere kant heeft dit ook een groot nadeel. Je leert ook weinig over de motivatie van de anderen karakters behalve die van Noor. Zelfs aan het einde wordt juist nog meer vragen over de andere karakters gecreëerd.
Het boek is toegankelijk geschreven en het leest echt als trein.
Een paar onverwachte plot twist kun je ook aan het eind verwachten.
Wat het boek spannend maakt is dat iedere willekeurig persoon het slachtoffer kan zijn . Dus ook jij als lezer.
Het is echt jammer dat we niks meer weten van de andere karakters. Daardoor komt het is goed boek, maar steek net boven het gemiddelde uit. 3,5 ster. Vanwege originaliteit en dat het na 3 weken nog steeds in mijn hoofd zit , rond ik het af naar boven.
4 sterren