De wet van de jungle

Ilseleest 20 oktober 2025
Abigaelle aanschouwt vanuit een klooster het leven van haar broer Gabriël, een succesvol kunstenaar in Parijs. Wanneer hij een vrouw ontmoet met wie hij een bijzondere relatie begint, wordt een reeks gebeurtenissen in gang gezet die het leven van iedereen die betrokken is voorgoed op zijn kop zet en waarbij een 'trigger warning' op zijn plaats is.

Het boek wisselt tussen verschillende perspectieven en tijdlijnen. Zo krijgen we een kijkje in het leven van Abigaelle, dat van haar broer, en van dokter Garnier die voor de moeilijke taak staat een vrouw in gevaar de juiste hulp te bieden. Door subtiel en suggestief taalgebruik, word je continu op het verkeerde been gezet: steeds als er iets voorvalt waardoor je denkt te weten wat er is gebeurd of staat te gebeuren, volgt een nieuwe wending of invalshoek die alles verandert.

Woorden vervliegen, maar daden blijven je achtervolgen. De daden die we van onze ouders hebben geleerd, raken we nooit helemaal kwijt.

De wisseling in perspectief zorgt enerzijds voor een ontwapenende, bijna kinderlijke naïviteit in de dagboekfragmenten van Abigaelle , terwijl de andere verhaallijnen juist heel duister en beklemmend worden beschreven. Vareille weet de impact van huiselijk geweld en de manipulatie zó rauw en realistisch te schetsen dat het je volledig naar de keel grijpt. Het trauma is voelbaar en de vernietigende impact ervan op kinderen en de angst voor herhaling pijnlijk duidelijk.

Ondanks het beladen onderwerp, leest het boek verrassend makkelijk weg. Het taalgebruik is prettig, personages worden realistisch uitgewerkt en te midden van alle verdriet is er ruimte voor hoop en licht. Vareille neemt haar tijd voor de opbouw, maar komt dan tot een explosieve ontknoping. Het moment dat het plot zich begon te openbaren heb ik op het puntje van mijn stoel gezeten en hardop "WAT" geroepen omdat ik de twist zo niét aan zag komen.

Als alles gedoofd is, is een pijnlijk actueel en intelligent opgebouwd verhaal met een emotioneel slot, dat me vanaf de eerste pagina wist te boeien en me met open mond en natte ogen achterliet.

Ik genoot al van de Onttoverden, maar dit boek heeft me echt omvergeblazen. Ik kijk reikhalzend uit naar meer vertalingen van deze auteur!

Meer recensies van Ilseleest

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.