Een kwetsbare zoektocht met een artistiek tintje

Ilseleest 06 november 2025
Scherven van Licht vertelt het verhaal van Wren Crawford, een jonge maatschappelijk werkster die al jarenlang worstelt met depressie en angst. Wanneer een ingrijpende gebeurtenis haar leven op z’n kop zet, begint Wren aan een zoektocht naar rust, zingeving en herstel. Zowel bij de mensen in haar directe omgeving, als bij God, en in haar voorliefde voor kunst.

De manier waarop Brown psychische aandoeningen beschrijft verdient niets dan lof. Waar Christenen normaliter nogal uitgesproken kunnen zijn als het gaat over mentale aandoeningen, behandelt Brown het onderwerp met nuance en empathie. Op een geloofwaardige manier wordt de duisternis die een depressie kan zijn beschreven. De invloed die het heeft op haar werk, haar relaties en haar toekomst. Maar ook het belang van de juiste mensen om je heen en een lichtpunt om je op te concentreren te midden van alle angst en duisternis.

Een belangrijk element in Wrens verhaal is haar verbondenheid met het leven en werk van Vincent van Gogh. Zijn brieven, schilderijen en persoonlijk worstelingen, zowel qua gezondheid als op het gebied van zijn geloof, bieden Wren troost en herkenning. Het beeld van Van Gogh als een ‘metgezel in tegenspoed’ wordt op die manier mooi vertolkt. Toen ik van de week een puzzel van Van Gogh's Sterrenacht tegenkwam, keek ik daar toch net even anders naar. Deze historische verdieping vond ik interessant, maar bij vlagen wel te nadrukkelijk aanwezig.

Een ander belangrijk thema is haar zoektocht naar God. Haar strijd laat zien dat er zelfs op de donkerste dagen, als alle hoop vervlogen lijkt, manieren zijn om God te zoeken en te vinden. Dit had wat mij betreft nog wat meer uitgewerkt mogen worden. Het Christelijke 'sausje' is duidelijk aanwezig, maar de focus lag soms meer op Vincent dan op God.

De personages zijn wisselend uitgewerkt: waar de band tussen Wren en haar oudtante Kit warm en geloofwaardig aanvoelt, had ik wel een beetje moeite met de relatie met haar beste vriend. Deze vond ik minder realistisch en zelfs wat ongezond. Iets wat wellicht bewust zo is geschreven, maar wat mij stoorde tijdens het lezen. Ook de band tussen Wren en haar ouders voelde hier en daar wat gekunsteld.

Hoewel de schrijfstijl, en dan met name de dialogen, hier en daar wat onnatuurlijk aanvoelden, doet dit niets af aan de kracht en de boodschap van het verhaal. Brown weet kwetsbare thema’s als depressie, geloof, relaties en identiteit op een integere en hoopvolle manier met elkaar te verweven.

Dat is wat Scherven van Licht is: een boek vol hoop. Voor iedereen die zelf worstelt met psychische problemen, die God even kwijt is of die iemand kent met psychische problemen. Het toont dat geloof en lijden elkaar niet uitsluiten — en dat er, zelfs in de diepste duisternis, nog scherven van licht kunnen zijn.

Meer recensies van Ilseleest

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.